Egy nők vezette ország, ahol a dühös férfiak miatt aggódnak

0

Norvégiában a politikai hatalomban a nők vannak túlsúlyban. A miniszterelnöki, a gazdasági, a külügyi tárcát is nő vezeti és nő a parlament elnöke is. Milyen női egyenjogúságot érintő kérdések merülhetnek fel egy ilyen országban – tehetnénk fel a kérdést, és fel is tették, méghozzá Erna Solberg miniszterelnöknek.

Még a skandináv, hagyományosan egyenjogú országok között is kiemelkedő a norvég arány a női politikai vezetők számában. Ennek ellenére szó sincs női összeesküvésről, hangsúlyozta az interjúban a kormányfő.

„A kihívás a skandináv országokban éppen az, hogy fiatal férfiak nagylétszámú csoportja ne találja magát életcél és a munkába állás reménye nélkül” – jelentette ki Erna Solberg.

Csakhogy olyan demográfiai helyzet alakult ki, amire oda kell figyelnie a politikai döntéshozóknak. Az Oslói Egyetemen például a PhD-hallgatók 57 százaléka nő volt az elmúlt évben. Az automatizáció miatt a nem magasan képzett férfiak egyre könnyebben veszíthetik el a munkájukat.

„Ezért látsz ennyi dühös, fehér férfit, akik nem csak a muszlimokat és a bevándorlókat nem szeretik, de a nőket sem. Legalábbis akkor nem, ha nem tudják a nőt megtartani maguknak” – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

Nem csak norvég probléma

Norvégia volt a színtere Európa egyik legtragikusabb gyűlölet-bűncselekményének, amikor a fehér szélsőséges Anders Behring Breivik 2011-ben 77 embert mészárolt le a Munkáspárt ifjúsági szárnyának rendezvényén.

Mindez persze nem csak norvég probléma, hiszen sok országban jelent hatalmas gondot a fiatal férfiakat érintő munkanélküliség. Mindenesetre Tone Troken, a norvég parlament frissen kinevezett elnöke biztos abban, hogy a következő generáció jobban fog működni. De „fontos, hogy a fiúk és a lányok ne a szokásos döntéseket hozzák, amikor az oktatásról van szó”.

A nagyobb üzleti vállalkozások, bankok élén még mindig több a férfi, mint a nő, a norvég nemzeti vagyont kezelő bank élén is férfi vezető áll. Bár az egyenlő fizetések terén csak Dánia előzi meg Norvégiát, ugyanazon pozícióban egy férfi még mindig 7 százalékkal több fizetést kap, mint egy nő.

#MeToo

A #MeToo mozgalom Norvégiában is hullámokat vetett. Erna Solberg saját, konzervatív pártján belül is voltak nyilvánosságra került esetek. A legnagyobb ellenzéki párt helyettes vezetője is egy ilyen eset miatt mondott le.

„Magasabbra került az a küszöb, ami azt jelzi, hogy mi az, ami még elfogadható” – mondta Eriksen Soreide külügyminiszter, aki szerint ugyanakkor a teljes egyenlőség elérése rettenetesen hosszú idő.

Mielőtt külügyminiszter lett volna, Eriksen Soreide a védelmi minisztériumot vezette, amelyet akkor már hosszú ideje nők irányítottak. Többször kérdezték tőle a fiatal lányok, hogy férfiak egyáltalán vezethetik-e ezt a tárcát Norvégiában, ami szerinte „elárul valamit a perspektívákról”.

Norvégia védelmi minisztériumát egyébként most egy férfi vezeti.

Share.

About Author

Leave A Reply