„Egy másik ország részévé váltunk”

0

Miért indul el egy frissen házasodott, biztos és jó jövedelemmel rendelkező pár külföldre? Például azért, mert megragadja őket a más levegő, az emberek magyartól eltérő mentalitása, a nyitottság, tisztaság. Eszter és István Németországba költöztek két éve, következzenek a tapasztalataik.

Az első fél évük nem volt könnyű, a férfi 2017 februárjában egy barátja segítségével ment ki egy próbanapra dolgozni egy autófényező és -javító céghez. A próbanap olyan jól sikerült, hogy azóta is ott dolgozik.

Felesége Magyarországon üzletkötő volt (céges autó, kiemelkedő fizetés, cserébe stresszes munka…), Németországban kozmetikus szeretett volna lenni, de nem jött össze, így egy gyárban helyezkedett el.

„Itt nem zavar, sőt nem degradáló, amit csinálok. Megcsinálom, amit kell, és hazajövök. Semmi stressz, felelősség. Mindezt annyiért, amennyit otthon 2 diplomás mérnök ismerősöm keres” – írta, hozzátéve, hogy azért azóta elindította saját vállalkozását.

NÉMETORSZÁGI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

„Itt nem aggódunk azon, hogy ha megbetegedünk és betegállományba kell mennünk, akkor csúnyán fognak nézni ránk, ha két hetet lábadozással töltünk, vagy hogy megjön-e időben a munkabérünk, vagy hogy lesz-e egyáltalán még holnap munkahelyünk” – tették hozzá.

Két fizetésből kényelmesen meg tudnak élni, és az is igaz, hogy az első időszak kifejezetten küzdelmes volt, de egyáltalán nem lehetetlen.

„Tudjuk, hogy sokak szemében migránsok vagyunk, hiszen egy másik ország, másik kultúra részévé akartunk válni, azaz inkább váltunk az elmúlt egy év és két hónap folyamán” – fogalmaztak.

„Sosem éreztük vagy éreztették velünk, hogy Auslände rek lennénk, sem a boltban, sem a munkahelyen, sem amikor lakást kerestünk, sem amikor hivatalos ügyet kellett intéznünk. Aki akar dolgozni, annak adottak a lehetőségek, és azért, mert nem itt született valaki, nem fognak csúnya szemmel nézni rá.

Nem bántunk meg a döntésünket, mert kiszámítható és tervezhető jövőt kaptunk egy másik országban, ami ugyan nem a szülőhazánk, de soha nem éreztük magunkat kívülállónak benne, és az álmaikat sem érezzük már elérhetetlen távolságban. Ez a kaland a kapcsolatunkat is megerősítette, hisz itt tényleg csak egymásra számíthatunk” – írták az Indexnek, ahol a teljes történetet el lehet olvasni.

Külföldi munkavállalás: egy német közvetítő tanácsai

(Fotó: pixabay.com)

Share.

About Author

Leave A Reply