„Egy magyar síelő vagyok”

0

Hétfő óta a fél ország Elizabeth Swaney olimpiai produkcióján pörög. A magyar olimpiai csapat amerikai születésű síakrobatájának lesiklása alaposan megosztja az embereket, ezért talán nem érdektelen elolvasni az ő véleményét sem.

„Édesanyám magyar, Venezuelában született, rögtön az után, hogy a nagyszüleim odaköltöztek a második világháború után. Szóval édesanyám anyanyelve magyar volt. Többnyire keverve beszélte a spanyolt és a magyart, mivel az előbbit nagyon sokan beszélik nemcsak Venezuelában, hanem Kaliforniában is” – mesélt gyökereiről a sportoló.

„Én az utóbbi néhány évben kezdtem el magyarleckéket venni főleg a sísport szakszavaival, a magyar tudásom nagy része innen jön. Habár nagyon sokat kellene még gyakorolnom” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek.

Arra a kérésre, hogy mondjon valamit magyarul, annyit mondott (erős akcentussal, de érthetően): „Egy magyar síelő vagyok”.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Elizabeth Swaney 7 éves volt, amikor 1992-ben beleszeretett az olimpiába, a műkorcsolyázók tetszettek meg neki, azóta szeretne olimpián szerepelni. Először ebben a sportágban próbálkozott, aztán evezett, majd a bob érdekelte, de mivel túl alacsony volt hozzá, a szkeletonra váltott. Síelni 8 éve tanult meg.

Állampolgársági esküt nem kellett tennie, mert születésétől kettős állampolgár. „A magyar szövetséggel én vettem fel a kapcsolatot, de magam finanszíroztam a felkészülésemet. Öt különböző munkám is volt, én kerestem meg a pénzt ahhoz, hogy versenyezhessek, a saját szponzorom voltam”.

„Általában reggel nyolctól délután kettőig dolgoztam, azután síeltem néhány órát, meg a hétvégéken. De volt, hogy éjszakai műszakban voltam, ám nem szeretnék panaszkodni, a sport szeretete miatt tettem ezt, és azért, hogy fejlődjek. Ugyanakkor büszke is vagyok erre, persze örültem volna, ha kevesebbet kell mellette dolgoznom. Talán ha csak eggyel kevesebb munkát kell elvállalnom, jobban teljesítek az olimpián” – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban, amit itt lehet teljes egészében elolvasni.

Miért költözöm vissza Magyarországra?

(Fotó: instagram.com/lizswaney)

Share.

About Author

Leave A Reply