Egy magyar kutató Fukusimában

0

Kávási Norbert környezetiradioaktivitás-kutató tíz éve költözött Japánba, ahol posztdoktori kutatásokat végzett a természetes radioizotópokat vizsgálva. Aztán jött 2011. március 11-e és a fukusimai atomerőmű-baleset.

Ekkor felajánlottak neki egy állást egy újonnan induló kutatási projektben, ahol a stroncium-90 (ez sokak szerint a nukleáris fegyverekből felszabaduló radioaktív szennyezőanyagok legveszélyesebbje) környezeti nyomon követése volt a fő feladat. Ehhez Fukusimába kellett költöznie, ahol tudomása szerint ő az egyetlen magyar.

Kávási Norbert tehát a japán Országos Kvantum- és Sugárzástudományi Kutatóintézet fukusimai laborjában dolgozik, a városban (a sérült erőműtől közúton 80 kilométerre) él.

Az Index riportjában elmondta, a város a hiedelmekkel ellentétben teljesen normális életet él.

„A város teljesen biztonságos, minden további nélkül fogyasztjuk a helyben termesztett növényeket, az itt termelt élelmiszereket, az élet folyik a rendes kerékvágásában” – mesélte.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

„Persze, a japán emberek bizalma alapvetően megrendült az atomenergiában. Ha a szívükön múlna, leszerelnék az összes erőművet holnap, de ez nem ilyen egyszerű, hiszen azok a gazdaság működése szempontjából nélkülözhetetlenek” – tette hozzá a kutató.

Kávási Norbert szenvedélyes kajakhorgász, hobbiját gyakorolja Fukusimában is, ahol az erőművek közelében fogott halat a helyi szokásnak megfelelően akár nyersen is fogyasztja, mert nyolc évvel a baleset után a halak egészségre káros mennyiségű radioaktív anyagot már nem tartalmaznak.

A kutató szerint a környezeti viszonyok miatt Fukusimában nincs semmiféle probléma a radioaktív szennyezéssel. A baleset után 30 kilométeres sugarú körből kitelepítették a lakosságot. Noha már egy éve sok helyre vissza lehetne költözni, a fiatalok többsége nem szívesen tér vissza.

Ennek történelmi (Hirosima és Nagaszaki bombázása, ugye) okai vannak, érthető, hogy a japánok tartanak az atomenergiától. Végül sikerült meggyőzni őket annak biztonságosságáról, mire jött a fukusimai baleset…

Ezzel együtt az intenzív kármentésnek köszönhetően Fukusima mostanában Kávási Norbert szerint a reneszánszát éli, hiszen rengetegen érkeztek oda, akik a helyreállításon dolgoznak.

Földrengés közben a vonaton

(Fotó: flickr.com/iaea_imagebank)

Share.

About Author

Leave A Reply