Egy legenda vége: bezár egy 231 éves étterem

0

Az étterem, ami már a szamurájok idejében is működött, most a koronavírus-járvány miatt zár be. Bár vírusok korábban is pusztítottak a világon, a COVID-19 pedig annak ellenére követelt nagy áldozatokat, tett tönkre vállalkozásokat, megélhetéseket, hogy egy technológiailag és egyéb értelemben is fejlett bolygót érintett.

Így olyan intézmények is tönkrementek, amelyek eddig állták az idők próbáját. Ilyen volt a Kawajin étterem is Tokióban, amely 231 éve szolgálta ki a vendégeket. 1790-ben alapították, Japán egyik legöregebb étterme volt, amelybe még szamurájok és nagyurak jártak.

A járvány miatt azonban a vendégek elmaradtak, így sok más étteremhez hasonlóan a Kawajin is bezárt. Pedig 200 évig szolgáltak ki olyan japán hírességeket, mint Natsume Soseki és Seicho Matsumoto, írók, akik regényeikben 1912-ben, illetve 1962-ben név szerint is megemlítették a vendéglátóhelyet. Azonban nem csak az irodalom világában, hanem a filmművészetben is helyet kapott.

A Kawajin autentikus japán fogásokat szervírozott és bezárásával sokan felvetik, hogy vajon mit jelent mindez a japán étkezési kultúrára nézve.

Ételkülönlegességei közül kiemelkedtek a ponty- és angolnafogások, mint a kabayaki, amelyet a 18. század óta szolgáltak fel, illetve sok egyéb édesvízi halétel.

Az éttermet vezető, nyolcadik generációs elnök, Kazuki Amamiya a sajnálatát fejezte ki, hogy nem tudja továbbadni a stafétát a következő generációnak. Az étterem végleg január 31-én zár be.

„Azt hittem, a világ egyik legfejlettebb országába megyek”

Share.

About Author

Leave A Reply