Egy kastély hátborzongató titkai

0

Írország tele van izgalmasnál izgalmasabb kastélyokkal és várakkal (a több mint 30 ezerbe azért belefér), nem csoda, hogy akadnak egészen különlegesek, és a szóbeszéd által különleges tulajdonságokkal felruházottak is. Az egyik ilyenről írt a Kelta Vándor blog.

„Amikor vendégek jönnek hozzánk ide a szigetre, szinte mindig elhangzik a kérés: “Menjünk el egy igazi kísértetkastélyba!”. És bevallom, én ilyenkor kicsit bajban vagyok, mert azzal együtt, hogy több, mint 30 000 vár / kastély (illetve ezeknek különböző állapotban fellelhető maradványa…) van szerte az Ír-szigeten (beleértve persze Észak-Írországot is), és soknak van olyan híre, hogy kísértetek járják, ennyiből is nehéz megtalálni azt a bizonyos ‘igazit’!

Ezek egy része ugyanis vagy hotel, és mint ilyen, már teljesen át van alakítva mai igényekre (sokszor eredeti elrendezését is elveszítve), így ha nem ott száll meg az ember, inkább csak a parkjában bóklászhat.

Az is lehet, hogy magántulajdon és a tulajdonos nem fogad látogatókat, vagy egyszerűen rom és a „jó hírén” kívül mára nem sok maradt meg belőle. Az is előfordul, hogy annyira eldugott helyen van, hogy pár napos itt tartózkodás alatt nem éri meg a sziget túloldalára elautózni érte, ha amúgy nem mennénk arra.

Szívesen kalandoznál külföldön, de kellene hozzá egy jó állás? Válogass itt!

Így aztán nagyon ‘megörültem’, amikor rátaláltunk Charleville Castle-ra, mert szellemjárta híre ide vagy oda, ennek a sokszor részleteiben is gyönyörűen megmaradt, gótikus stílusú – neogót, az 1800-as évek elején épült – várépületnek tényleg van valami szívet tépően búskomor hangulata, és – talán elszigeteltségéből adódóan – megvan az a bizonyos kísérteties bája is.

A díszlet hozzá ráadásul egy ősi tölgyfaerdő, ami már önmagában is nagyon ritka látványosság itt a szigeten, és állítólag druidák otthona is volt egykoron.

A charleville-i kastély még a XIX. sz. elején épült és egész Európában az egyik leginkább kísértetjárta kastélynak van elkönyvelve.

1861 áprilisában egy 8 éves kislány, Harriet (Charleville 3. grófjának lánya) halt meg itt tragikus körülmények között, amikor a lépcsőkorláton csúszkálva igyekezett megtenni a több emeletnyi különbséget a gyerekszoba és az étkező között. Jelenlétét sokan érzékelik a lépcsőn, és más szobákban is.

Az első Charleville gróf (Charles William Bury) – az épület megálmodója – állítólag szintén nem tud elszakadni otthonától, így sokan, akik jól ismerik a kastélyt, úgy tartják, az ő jelenléte is egyértelmű.”

A teljes posztot jó sok képpel a Kelta Vándor blogon találjátok meg.

Közveszélyes sztárok

Share.

About Author

Leave A Reply