Egy jókedvű, családbarát nép

0

Törökország könnyen elvarázsolja az embert, és igaz ez a török emberekre, akik mentalitásukkal, barátságos viselkedésükkel gyorsan megszerezhetők – írja az Istanbul blog, amely azt vette számba, mitől is olyan vonzóak a törökök.

„Nekünk, magyaroknak, akik közismerten inkább pesszimisták, borúlátók, elégedetlenkedők vagyunk, rögtön szembetűnik a török emberek jókedvű optimizmusa, derűlátása, ráérős nyugalma.

Mi folyton rohanunk, nincs időnk egymásra, a családtagjainkkal is ritkán beszélünk, a szomszédokat pedig nem is ismerjük.  Az utcán vagy közlekedési járműveken nem beszélgetünk idegenekkel, inkább befelé fordulók vagyunk, közben pedig a magányosságunkról panaszkodunk.

Törökországban ez tökéletesen máshogy van. Ott teljesen természetes, hogy a buszon-villamoson idegen emberek szóba elegyednek egymással. Többször tapasztaltuk mi is, hogy csak azért ült valaki mellénk a buszon, hogy beszélgetést kezdeményezhessen. A török emberek nyitottak, szívesen beszélgetnek, kíváncsi természetűek.

A szomszédját mindenki ismeri, beszélgetnek, figyelnek egymásra. Visznek át kóstolót, ha sütöttek valami finomat, vagy segítséget kérnek, ha apróbb dolgokat meg kell javítani a lakásban.

Ahol mindenki tud mindenkiről mindent

Mi soha nem tudtunk úgy beülni egy kávézóba, hogy meg ne szólítottak volna. Ha pedig kiderült, hogy magyarok vagyunk még szélesebb mosoly ült az arcukra. Testvérnek tekintenek bennünket, és kicsit másképpen ugyan, mint mi, de ismerik a közös 150 éves múltunkat is.

A barátságot nagyon komolyan veszik, ha igazán megszeretnek valakit, azt testvérré fogadják és akként is bánnak vele.

Mi magyarok inkább befelé fordulók vagyunk, szeretjük a magányos tevékenységeket, sokszor otthon, saját lakásunkban is külön töltjük az időt családtagjainktól.

A török emberek ebben is mások. Náluk a lakások elrendezése is olyan, hogy 2-3 kisebb szoba mellett egy óriási nappali van, ahol mind együtt lehetnek. Együtt töltik az időt, így néha egy kis hangzavar is kialakul. Tv-t néznek, közben beszélgetnek, a gyerekek játszanak, zenét hallgatnak, olykor mindezt egyszerre.

Mindenki féltett, mégis elindultam

A magyar fülnek olykor zajosnak, hangosnak tűnhet, ahogyan beszélgetnek. Heves vérmérsékletű nép lévén rendkívül érzelmesek, ami a kommunikációban is megjelenik. Egy-egy szimpla beszélgetés nekünk néha vitának tűnhet, főként, hogy erős gesztikuláció kísérik mondandójukat.

A török emberek kényelmesek, nem sietnek, ami pozitív, mert mi magyarok állandóan rohanunk, idegesek vagyunk, nincs időnk semmire.”

A teljes posztot itt találjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply