Egy igazán különleges határátkelés

0

Nem kell mindig túl komolyan venni magunkat, ennek a gondolatnak a jegyében most bemutatjuk nektek Iwót, akinek a határátkelését tudósok követték. Nem csoda, hiszen 380 kilométert tett meg – gyalog.

Pontosabban négy lábon, hiszen Iwo egy lengyel barnamedve, aki szó szerint hegyen-völgyön (és autópályán…) keresztül jutott el egészen Magyarországig. A jeladóval tavaly ellátott ötéves hím barnamedve a Tátrából indult, és útja során minden veszélyt sikerült elkerülnie – mondta el Nuria Selva, a lengyel tudományos akadémia kutatója az MTI szerint.

A Szlovákiát is megjáró Iwo mindvégig elkerülte a falvakat, és a szántóföldeken is csak éjszakánként vágott át, így tartva távol magát az emberektől. A medve Szlovákiában átkelt egy autópályán, valamint átúszta az Ondara folyót is.

A medve nyolc napja volt úton, amikor május 3-án az Aggteleki Nemzeti Park területén, Rudabánya térségében először észlelték. Iwo nagyjából egy hetet töltött Magyarországon, majd visszaindult a Lengyelország délkeleti sarkában fekvő Besszádok hegyei közé, ami ma is a barnamedvék természetes élőhelyének számít.

Share.

About Author

Leave A Reply