Egy hazautazás kálváriája

0

Ezen a koronavírusos-járványos nyáron Nagy-Britanniából Magyarországra látogatni (pláne repülővel) nem kis kihívás. Ezt tapasztalták meg Tildyék is, no meg azt is, hogy a magyar ügyintézők minden jóindulata ellenére is micsoda kalamajka keveredhet.

„Július 15-re volt repjegyünk Londonból. Jöttünk.

Hát ne tudjátok meg, hány helyre írtam, illetve hány helyen leveleztem, telefonáltam, ugyanis elsők között voltam, akik szerdán a sárga országból érkeztek.

Indulás előtt

Kezdtem a koronavírus vonallal: kb. 10 kérdésemből egyre, ha tudtak válaszolni, nem tudták megmondani akkor, hogy a gyerekeknek kell a teszt, nem tudták megmondani, hogy pontosan hogy fog működni a magyar tesztelés, kiknek jár, kiknek nem jár.

Kedden a helyi népegészségügyi hivatalban sem tudtak pontos információt adni reggel, azt mondták, hogy remélhetőleg délután már több információ lesz.

Szerda reggel még a repülőre felszállás előtt próbáltam hívni a magyarországi helyileg illetékes háziorvost, hogy kérjen nekem az ingyenes tesztet, de ő elutasított azzal, hogy őt erről semmilyen úton-módon nem értesítették, hogy hogyan lehet.

Megérkezéskor

Délben érkeztem a repülőtérre, hiába mutattam az egyetlen negatív tesztem, ami akkor már megérkezett: megkaptam a piros lapot és karanténba kerültem. Haza lehetett utazni vonattal, az nem volt gond.

Megkérdeztem, családi háznál hogyan működik az ajtóra kiragasztás, kapura kell vagy a bejárati ajtóra, azt mondták, a bejárati ajtóra, úgyhogy oda tettem.

Az első napok kálváriája

Csütörtökön felhívtam a háziorvost, aki azt mondta, hogy az előző nap a tévéből értesült arról, hogy pontosan hogyan is kell eljárnia, ő megkérte a számomra az ingyenes itthoni tesztet.

Csütörtökön délután beszéltem a népegészségügyisekkel, akik azt mondták, hogy lehet, mégis el lehet az angol negatív tesztem fogadni, úgyhogy küldjem már el az összes papírmunkát a teszttel kapcsolatban.

Elküldtem, majd pénteken reggel azzal hívtak, hogy mégsem lehet ezt elfogadni. Ekkor írtam a budapesti nnk-nak, hogy akkor most pontosan mi is a helyzet egy negatív teszttel 5 napon belül akár külföldről elfogadható-e karanténoldásra vagy sem.

Dél körül hívtak a mentősök, hogy jönnének 2-3 óra múlva megcsinálni a Covid-tesztet, végül pénteken délután már el is végezték.

Ezzel egyidőben hívtak a járási népegészségügyisek, hogyha tudom, akkor fizessek már be 3000 Ft-ot + írjak egy nyilatkozatot nekik és a kinti teszt alapján meg tudják adni a felmentést. Nem sokkal később meg is érkezett a felmentés.

Úgy voltam vele, hogy nem bízom a rendszerben, pénteken még nem vettük le az ajtóról és milyen jól tettem. Szombaton reggel 10.00-kor érkezett a házikarantén rendszerben a megkeresés, hogy ellenőrzés van, jelentkezzek be.

Egy negatív teszt nem negatív teszt

A fejlesztőknek jeleztem a dolgot, hogy akkor ez most mit jelent, úgyhogy a szombati nap folyamán is kellett egy szívhez szóló szép levelet írni a helyi rendőrfőkapitányságnak, hogy töröljék a házi karantént, mellékeltem a házi karantén alóli felmentéses határozatot. Szombat délután megérkezett a magyar tesztem eredménye is: negatív.

Viszont elírtak a nevem (lemaradt a második keresztnév), elírták rajta az orvos nevét (már rég meghalt, akit ráírtak) és a címem is egy 20 évvel ezelőtti ideiglenes lakcím, az ELTE Dayka G. utcai kollégiuma volt.

Mindenesetre odatelefonáltam a rendőrségre, így végül 3 nap után nincs több karantén.

Hat éven aluli gyerekeket nem rakták karanténba, így a gyerekeim sem kerültek abba. Egészségi okból magyar állampolgárként szintén nem kérhetsz felmentést, csak külföldiek a beutazásra. Engem a budapesti 18. kerületi rendőr-főkapitányság abban visszautasított. Terhesgondozásra volt időpont kérve.

Szóval mindenkinek azt ajánlom, aki sárga vagy piros országból jön, hogy már eleve úgy jöjjön, hogy kezében a két negatív teszt. Sajnos mi a törvény kihirdetése után annyira közeli időpontban jöttünk, hogy ezt nem tudtuk megtenni.

A legszörnyűbb az egészben, hogy az egészet nagyon egyszerűen és könnyedén meglehetett volna oldani, hogyha a repülőtérre kitelepítenek egy mobil Covid-teszt állomást.

Így viszont össze-vissza kell telefonálgatni, össze-vissza kell a mentőt hívni, a népegészségügyet, a háziorvost, ha vidéki vagy viszik fel Budapestre a tesztmintát.

Azt pedig már csak halkan mondom, hogy mindazok, akik ilyen sárga/piros országokból jönnek, tök lazán bejönnek a nyugati határszélen mindenféle ellenőrzés és karantén nélkül.

Kedves ügyintézők

Egy dolgot még nagyon fontosnak tartok elmondani: mindenki, de tényleg mindenki nagyon kedves volt akkor is, amikor elutasított, hogy nem tudja ezt vagy azt megtenni.

Egyszerűen annyira dilettáns volt a szervezés fentről, hogy az elmondhatatlan. Én nem az ügyintézőkre haragszom, sőt, nekik csak színtiszta köszönet jár, mert tényleg mindent megtettek, hogy minél hamarabb kikerüljünk a karanténból… Mindenkinek! Nem ők tehetnek róla, hogy a kormányban dilettánsok ülnek.

Bar halottam mar 1-2 magyartól vissza, hogy még én szégyelljem magam, hogy plusz munkát akasztok az ügyintézők nyakába, miért nem tudok a sejhajomon megmaradni a karanténban, meg hogy miattunk, külföldre szakadt magyarok miatt jött össze itt vagy ott, ebben vagy abban a hivatalban már xy-nak a heti munkaideje szerdára, mert meg akarjuk úszni a karantént.

Hát erre mondom, tetszettek volna:

1. időben törvényt hozni, így nem lett volna rohanás
2. egyértelmű törvényt hozni. Mert végül mégis elfogadtak egyetlen kinti tesztet, külön méltányossági kérvényt beadva és 3000 forintot befizetve
3. és a legfontosabb: megfelelően, egyértelműen tájékoztatni a megfelelő ügyintézőket

Mert a tévéből az jön le, hú, milyen egyszerű az egész. Nem az. Ha egyetlen negatív teszttel jön valaki, akkor nem az és szerdára kb. lehetetlen volt két negatív tesztet szerezni.”

Elveszik a britek az uniós diákok támogatását

Share.

About Author

Leave A Reply