Egy félreértett svéd ikon

1

Biztosan én vagyok elmaradott, de őszintén szólva egészen addig nem is hallottam a Kånken táskáról, amíg a napokban bele nem futottam a Bezzeg a svédek blog posztjába. Vagy hallottam, csak nem tudtam, hogy az, ami végül is mindegy. A lényeg, hogy még egy táskáról is kiderülhetnek érdekes dolgok.

„Az első sokk akkor ért, amikor a legutóbbi pesti látogatáson egy rokonom megkérdezte:

– Te is vettél ilyen csúnya táskát?! – Jól van, ízlésen nem vitatkozunk. Mindenkinek más tetszik, én boldog vagyok a legújabb szerzeményemmel. Ami viszont bevitt egy gyomrost, az a folytatás volt:

– Ez az új Fila-táska – tudhattam meg a húszas évei elején járó, általam menőnek, öntudatosnak, széles látókörűnek tartott lánytól.

Makogtam valamit arról, hogy de hiszen ez egy nagyon jó minőségű, klasszikus darab aztán próbáltam nem gondolni sokat az ügyre. (…)

Külföldön keresnél munkát, de még nem találtál? Itt közel 1000 álláslehetőség vár!

A filás párhuzam több szempontból is helytelen. Ezek közül néhány:

  1. Ez a táska a 70-es évek vége óta tradíció és nem igazán változott az idők során.
  1. A Fila a csórók által is megengedhető márkásnak vélt táska volt. Ez nagyon nem az, az árkategória alapján sem. Egyébként nem csak hipszterek hordják Svédországban, hanem mindenki-bárki. A lányomnak is van, meg nekem is.

A párhuzamot valószínűleg azért húzzák, mert most kezd Skandinávián kívül divat lenni és a tömeges elterjedés ténylegesen hasonló attribútuma volt a Fila-táskának. továbbá a Fila is táska volt. Ezen kívül semmilyen összefüggést nem látok.

Illetve de: a szenvedélyes gyűlöletet. Egy tárgy iránt? Vagy amit ez megtestesít? Az elérhetetlen skandináv jólétet, ahol egy ilyen táskáért fél napot kell dolgoznia egy diplomás embernek?

Magyar ki/bevándorlóként évekig én sem értettem, hogy miért fizetnek az emberek 30 rongyot egy ilyen egyszerű táskáért. Amióta van kettő a családban, már értem.

Kevesen gondolnak arra, hogy a drágaság relatív fogalom. El kell osztani a vételárat a használt alkalmak számával és máris más a képlet eredménye. Egy ilyen táska évtizedekig szolgálhat anélkül, hogy kimenne a divatból vagy tönkremenne. Környezettudatosan készítik, javítható. (…)

Ami szíven üt az a magyarok érzelmi reakciója egy tárgyra vagy márkára. Otthon a mercis nem áll szóba a bmw-sel, az iphone-os szerint az androidos csóró fasz és hasonlók.”

A teljes posztot itt találjátok.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. 🙂 A Fjällrävent egyszer kell megvenni, meg az unokaöcsemnek is vettem iskolataskanak. Mondtam az apjanak (aki a tesom), hogy a taska nem fog tönkremenni, max a gyerek unja meg, szoval 3 ev mulva lesz egy taskad 🙂
    Egyebkent meg olcso cuccot venni olyan luxus, amit sokan nem engedhetunk meg magunknak. Szerintem mindenki erti mire gondolok, ha olcson veszel cuccot, 3 honap es vehetsz ujat. En inkabb kiadok 3000 koronat egy Fjällräven kabatert, ami utana 10 evig hasznalok, mint minden evben egyuj kabat 600 koronaert, ami lefoszlik a tel vegere. Arrol nem is beszelve, hogy ennek milyen makro következmenyei vannak, gondolok itt a szemettermelesre es a környezetvedelemre.

Leave A Reply