Egy európai sziget, ahol még mindig 2018 van

0

Nagy-Britannia legeldugottabb pontját a Foula sziget jelenti. A kis szigeten, ahol mindössze 30-an élnek, nagyon ragaszkodnak a hagyományokhoz. Így fordulhat elő, hogy ott még csak most vasárnap volt karácsony és még mindig 2018-van.

A 13 négyzetkilométeres szigetecske a skóciai Shetland-szigetekhez tartozik, Shetlandtól 25 kilométerre nyugatra, míg a skót partoktól 160 kilométerre északra található az Atlanti-óceán, a Norvég-tenger és az Északi-tenger találkozásánál.

A szigetet a vikingek fedezték fel 800 körül. A folyóvizet 1982-ben, az áramot két évvel később vezették be, először egy dízelgenerátorral biztosítva, de már a megújuló energiaforrásokat is felhasználják.

„Már egész nap van áram, ritkán megy csak el rövid időre. Van már itt minden, internet és tévé is” – mondta a gazdálkodással foglalkozó Stuart Taylor.

Volt, hogy 287 ember lakott Foulán, jelenleg alig harminc a lakosok száma. Még beszélik a viking eredetű, már kihalt norn vagy shetlandi nyelvet, és őrzik az északi germán hagyományokat.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Ezek része, hogy nem tértek át a Gergely-naptárra, hiába használják azt már 1752 óta az egész Egyesült Királyságban. Foula szigetén a mai napig a julián naptár szerint múlik az idő, vagyis január 6-án van karácsony és 13-án újév.

Ilyenkor a sziget lakói is ünnepelnek. Először a családok ajándékozzák meg egymást reggel, majd este mindenki összegyűlik egy házban, és közösen folytatják az ünneplést. Újévkor hasonló a helyzet, mindenki felköszönt mindenkit.

„Ez nem csak a mi hagyományunk része, hanem a világé. Nem mi változtattunk, hanem mindenki más. Ez nem egyedi dolog, a világ több részén, így Oroszországban is a régi naptár szerint számítják az ünnepeket” – nyilatkozta a brit Mirrornak a férfi.

Hozzátette: a tradíciónak nem fog vége szakadni, hiszen a szigeten felnövő gyerekek is azt szokták meg, hogy január 6-án kapják meg az ajándékokat és így ezt is adják majd tovább.

Kik eresztették szabadon az idiotizmust?

(Fotó: Mike Pennington)

Share.

About Author

Leave A Reply