Egy európai ország, ahol nem lesz nyugdíjkatasztrófa – odaköltöznél?

0

Azt nem nagyon kell részletezni, hogy aligha vár nyugodt nyugdíjas kor a mai harmincas-negyvenes európaiak többségére, hiszen egyre jobban elöregszik a társadalom. Van azonban egy európai ország, amelyben a többieknél jóval nyugodtabban készülődhetnek a nyugdíjra az emberek.

Szeptember 19-én a Norges Bank Investment, a norvég állami nyugdíjalap kezelője bejelentette, hogy az alap értéke meghaladta az ezer milliárd (1 000 000 000 000) dollárt.

Az összeg hatalmas, de annyira nem meglepő, hiszen a norvégok még 1996-ban úgy döntöttek, hogy nem csekély olajbevételeik egy (elég nagy) részét hosszú távon is befektetik, és ebből finanszírozzák majd az állampolgárok nyugdíját.

A jelek szerint az alap kezelésével megbízott Norges Bank Investment elég jó munkát végzett, hiszen a nyugdíjkassza értéke meredeken emelkedett. Az utolsó lökést az elmúlt időszak erős tőzsdei aktivitása és az alacsony dollárárfolyam együtt adták meg.

Külföldön keresnél munkát, de még nem találtál? Itt közel 1000 álláslehetőség vár!

Azért nem minden papsajt, hiszen problémát jelent, hogy kevés az akkora piac, ahol ilyen nagyságú eszközöket be lehet fektetni, és új befektetési szektorok meghódítása a megnövekedett költségek miatt nem hozna kellő bevételnövekedést. Ezért sokan Norvégiában is arra figyelmeztetnek, hogy az állami nyugdíjalap növekedési üteme messze túl lehet a csúcson.

Ezzel együtt a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) májusban publikált jelentése szerint a világ hat legnagyobb nyugdíjrendszere 2050-re összesen 224 ezer milliárd dollár hiányt fog mutatni, ennyi hiányzik majd ahhoz, hogy a kor nyugdíjasai az aktív korukban élvezett jövedelem 70%-át megkapják nyugdíjként.

A kimutatásban az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Japán, Hollandia, Kanada és Ausztrália szerepelt, a hat ország közül az USÁ-ban becsülték a legnagyobb hiányt, 137 ezer milliárd dollárt. De átlagosan és nyugdíjasonként 300 000 dollár hiányzik majd a nyugdíjas évek biztonságához.

Magyarország ebben a tekintetben szintén nem áll valami jól. Bár a nyugdíjkassza jelenleg egyensúlyban van, az állami felosztó-kirovó rendszer 2050-re összeomlással fenyeget a népességfogyás miatt. Akkor a 8,5 milliós népesség harmada nyugdíjas lesz, akik az aktív korú jövedelmük mindössze 30%-ának megfelelő állami nyugdíjat kapnak.

Ráadásul ha az egymillió minimálbérre bejelentett munkavállaló /kényszervállalkozó egyikéről van szó, akkor az illető túlélése kerül majd veszélybe – hívta fel a figyelmet az EuroNews.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

(Fotó: pixabay.com/SteenJepsen)

Share.

About Author

Leave A Reply