Egy érett város mellett és ellen

0

Minden városról lehet pozitív és negatív véleményt is megfogalmazni (nem is lenne rossz ötlet, nem igaz?), nem kivétel ez alól Hongkong sem. A metropoliszról virágelvtárs és Veve írta le egymásnak ellentmondó tapasztalatait a Szecsuán blogon.

Pro:

„Sok mindent meg tudtam szeretni Hongkongban, amit sokáig meg sem tudtam fogalmazni. Egy jóbarátom mondta ki szépen: egy érett város. Látszik rajta, hogy hiába a sok felhőkarcolás, az utcasarkoknak megvan a maga történelme, ami a modern kínai városokról már nem nagyon mondható el.

Mást is észrevettem hamar, ha közelebbről néztem. Hogy a kínaiság, amit Kínában hiába kerestem, itt inkább megvan. A halárusok, a függőleges fénycsövek kínai karakterekkel végig az utcákon, mindaz, amit talán a filmekben látott az ember, és végre ott van, igaziból.

Végigmenni a magasjárdákon, beülni egy kompba, és elmenni egy szigetre a sok közül. Kiülni a tengerpartra, és megszűnik a világ üzleti életének az egyik központja, hirtelen nem léteznek a felhőkarcolók és az ingatlanárak, nincs metropolisz, nincs légkondi. És még mindig csak 20 perc komp.” (virágelvtárs)

Kontra:

„Eddig kétszer jártam Hongkongban, s bevallom, többre, jobbra számítottam. Hongkonggal már azután szembesültem, hogy megjártam jó pár kínai modern nagyvárost, s hozzájuk képest – nem tehetek róla, de ez volt az első benyomásom – Hongkong relatíve lepukkant.

Szó se róla, a kínai nagyvárosokban is van lepukkantság, de olyan szintű elhasználtság nyomai frekventált helyeken azért nem lelhetőek fel, mint amire Hongkong belvárosában is sűrűn van példa.

A helyzet persze érthető. Hongkong nem az utolsó húsz évben épült fel, s értelmes határidőn belül általában nem dózerolnak le mindent, hogy modernebbet, szebbet építsenek.

Hongkong egyébként is drága. Ezer forint körüli összegbe kerül egy Red bull. Boltban. 500-ba egy másfeles palackos víz. Az agyam úgy van huzalozva, hogy ha már egyszer drága helyen vagyok, akkor az nézzen is ki jól. Mint például Szingapúr. Hongkong és Szingapúr között a különbség ég és föld. Árak tekintetében már nem annyira.

Ezekkel együtt nem akarom lehúzni HK-t, ez csak egy benyomás, ami már a kezdetektől bennem van, amióta először megláttam bő két éve. Maga a hongkongi táj meseszép. Gyönyörű hegyek, s a terület nagy része beépítetlen.” (Veve)

A teljes poszt a Szecsuán blogon olvasható el, ne hagyjátok ki!

(Fotó: pixabay.com/kladann2)

Share.

About Author

Leave A Reply