Egy dolog, amiért rossz szegénynek lenni Svájcban

0

Svájcban nincsenek szegénynegyedek, szegény gyerekekkel teli iskolák, ennek ellenére persze a világ egyik leggazdagabb országában sem jó szegénynek lenni. Hogy miért, azt Pilar mesélte el saját tapasztalata alapján.

„Az egyetlen dolog, ami miatt igazán rossz szegénynek lenni Svájcban az az, hogy a legtöbb ember pont nem az. Svájci mércével mérve „szegényen” éltem gyerekkorom és tinédzseréveim legnagyobb részét az ország leggazdagabb kantonjában, Zugban.

Svájcban nincsenek szegénynegyedek, szegény gyerekekkel teli iskolák vagy ehhez hasonlók. A leggazdagabbak és a legszegényebbek gyerekei ugyanabba az iskolába járnak, ugyanazokban a bárokban lógnak, ugyanazokkal a buszokkal és vonatokkal járnak, ugyanazokban a boltokban vásárolnak, stb.

Visszanézve ez tulajdonképpen elképesztő volt. Senki sem tudta, hogy szegény vagyok, de egyébként sem érdekelt volna senkit, mert ez olyasmi, amiről az emberek nem beszélnek. (A svájciak utálnak a saját pénzügyeikről beszélni.)

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Ami nehéz volt számomra, az az, hogy láttam, a barátaim milyen nagy házakban nőnek fel, milyen menő születésnapi ajándékokat kapnak, miközben nem kellett azon aggódniuk, hogy miként fizetik ki a buszbérletet, az iskolai ebédet, stb.

Ugyanakkor mindez keményebb munkára ösztönzött, mert közéjük akartam tartozni. Svájc ehhez minden lehetőséget megad. Egész életemben elérhető volt a kitűnő színvonalú oktatás és tisztában voltam vele, hogy van kiút a szegénységből. Már nem vagyok szegény. 🙂

Igen, Svájcban nagyszerű a jóléti, szociális rendszer. Különösen azóta tudom nagyra értékelni, mióta az Egyesült Államokba költöztem és megtapasztaltam, miként működnek itt a dolgok.

Nagy hálás vagyok azért, hogy nem egy olyan országban kellett megtapasztalnom a szegénységet, ahol a szegényeket söpredéknek tekintik.”

Úgy döntöttem, megőrülök

Share.

About Author

Leave A Reply