Egy család pokoljárása

0

Jessica Whelan egy gyerekeket pusztító ritka rák, a neuroblasztóma miatt halt meg 2016 novemberében. A kislány ekkor négyéves volt… Az édesapja Jessica halála óta a gyermekrákra akarja terelni a közvélemény figyelmét – ezért osztotta meg a gyermeke haláltusáját megörökítő képeket.

Jessica fejecskéje hátrafeszül a fájdalomtól, orrszonda kígyózik az orrában, hogy táplálja, a vénái fekete pókhálóként látszanak át papírvékony bőrén. Ez a kezdőképe a Jessica Whelan haláltusájáról készült sorozatnak, amely a neten terjedt el még tavaly.

Nincs az a szülő, aki ebben az állapotban akarná látni a gyermekét, de Jessica édesapja, Andy Whelan mégis közzétette ezt a szívszorító fotót, hogy a közvélemény figyelmét felhívja a rettenetes gyermekrákra.

Mikor kislánya hároméves volt és neuroblasztómát diagnosztizáltak nála, azért kezdett el fotózni, hogy valahogy kitépje magát abból a reményvesztett állapotból, amibe a diagnózis hatására került.

„Akkor jött jól a fotózás, amikor el kellett távolodnom egy kicsit és ki kellett tisztítanom fejem, és ez volt az a valami, amit a hosszú kórházi tartózkodás során tanulmányozhattam.” – nyilatkozta az Independentnek.

„A legtöbb fotóm róla a boldogabb és örömtelibb időszakokban készült, amikor a betegség még nem terjedt szét teljesen. Meg tudtam örökíteni a vidám lelkét és az örömteli természetét, amilyen egész életében lehetett volna” – mondta az édesapa.

Andy Whelan most egy gyermekrák ellenes szervezettel (World Child Cancer Charity) dolgozik együtt, gyerekeket fotóz különböző szakmák ruháiba öltöztetve.

A Felnőni ajándék című sorozat arra hívja fel a figyelmet, hogy a világ elmaradottabb részein ma a rák hárompercenként ragad el egy gyermekéletet, egyszerűen azért, mert a beteg gyerekek nem jutnak hozzá a létező gyógyszerekhez és az orvosi felügyelethez sem.

Évente 300 000 gyermeknél diagnosztizálják a rák valamelyik formáját, a fejlett világban a gyermekek esélye a túlélésre 80 százalék, a fejlődő világban 10 százalék alatti.

„Nem vagyok abban a helyzetben, hogy egy új gyógymódot vagy ellenszert fejlesszek ki, de a képeimmel valahogy fel tudom hívni a figyelmet arra, hogy a gyermekrák mennyire elterjedt. Ennyit tudok tenni”- mondta Andy Whelan.

(Fotó: facebook.com/Afightagainstneuroblastoma)

Share.

About Author

Leave A Reply