Egy brit egyetem kulisszatitkai

0

Egy teljesen más kultúrában tanulni egyszerre hihetetlen, szokatlan, ijesztő és baromi izgalmas. Itthon mondhatjuk, hogy belefásultunk a “leadom az anyagot, tanuld meg, adj számot” koncepcióba. De mi a helyzet más országban, például a briteknél? Erről számolt be a Sweet Escape blog.

Az, hogy milyen áldozatot hozunk a jövőnkért, karrierünkért csak rajtunk múlik, így érettségi után egy más országban szerencsét próbálni, új életet kezdeni és tapasztalatot szerezni mindenképpen bátorságot és elszántságot feltételez. De hogy is néz ki az egész külföldi, jelen esetben angliai, egyetemre jelentkezés?

Először is szükség lesz egy personal statement-re, ami magyarul motivációs levélként fordítható – hogy a felvételi elbíráló „bizottság” az osztályzatok mögött meglássa az egyént és az ő céljait – illetve referenciára, ajánlólevélre az általunk választott tanártól. Emellett fontos megjegyezni, hogy maximum csak öt egyetem megjelölésére van lehetőség az UCAS (angol Felvi.hu) rendszerben.

A jelentkezést követően az egyetem meghív egy interjúra – amely Skype-on keresztül is lebonyolítható. Sikeres beszélgetést követően az egyetem küld egy feltételes, vagy feltéétel nélküli ajánlatot.

Mutass be a Brexitnek! Válogass angliai álláslehetőségek közül!

Aki nem biztos magában és nem szeretné egyedül végigcsinálni a felkészülést annak számos magyarországi szervezet, mint például az Engame vagy Milestone segítségére lehet.

Mi vár arra a diákra, aki felvételt nyert az angol egyetemek egyikére?

„A fő szempont a gyakorlatiasság. Nagyrészt projekt alapú óráink voltak, ha mondjuk egy XVI. századi stílusú ruhát kellett tervezni, akkor abba ástuk bele magunkat. Sokkal több volt a gyakorlat, a három év alatt egy vizsgánk se volt, csak beadandóink; esszéket kellett írnunk, és valós színházi és filmes produkciókhoz terveznünk, azokon dolgoznunk” – meséli Nikolett, aki az érettségi után a bournemouth-i egyetem jelmez- és díszlettervezői szakán tanult.

Aggódsz a költségek miatt? Nikinek erre is van egy kész válasza: habár az élet nem olcsó, de a jó hír az, hogy a legtöbb egyetemen és városban számos jó munkalehetőség is vár a diákokra.

A legtöbben 18-30 órában dolgoznak tanulmányaik mellett „így még az egyébként EU-s diákoknak alapból nem járó, a megélhetéshez szükséges költségeket fedező kölcsönt (maintenance loan) is felvehették, így teljes mértékben el tudták magukat tartani szülői segítség nélkül is.”

Ha felkeltettük az érdeklődésed, Niki további élményeit itt olvashatod el.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

(Fotó: bournemouth.com)

Share.

About Author

Leave A Reply