Egy átverés története

0

A külföldi munkavállalás mindig rejt magában némi kockázatot. A mai poszt erre próbálja meg felhívni a figyelmet. Noha szerzője (nevezzük Rózának) a cég nevét is megírta, szerintem ennél fontosabb maga a jelenség, azaz hogy érdemes vigyázni és előzetesen amennyire lehet, alaposan tájékozódni.

„Az eredeti hirdetésben több mint 170 órányi munkaidő, 250 eurós szállásdíj szerepelt, munkaidőnek pedig az általános felszolgáló volt megadva. Nos, ebből, nem sok valósult meg.

Ehhez képest ugyanis 120 órás szerződést adnak, a szállás 20 euróval igaz, de drágább volt, a munkakört pedig úgymond mindenesnek értékelték, de ezt „servicekraft” néven álcázták, munkaköri leírást nem adtak.

Volt olyan, aki egész napra mosogatni tettek, másvalaki egész nap krumplit sütött és még sorolhatnám.

Az első hónap csak részhónap volt, itt a 10 napra csak 28 munkaórát adtak, ami főleg szezonnyitás előtti takarítás volt. A fizetésből levontak 50 euró kauciót a szállásra.

Emellett rossz adókategóriába tettek, ráadásul nem utaltak időben, mert azt mondták, hogy nem adtam bankszámlaszámot. Pedig ezt az adatlapjukon megadtam.

A második hónapban fél hónapot ledolgoztam, főleg koszos tányérokat szedtem le és hordtam a konyhába, majd beosztottak mosogatni, ami nincs a szerződésemben, így ezt nem folytattam.

A két hét felmondási időt nem vártam meg, így bírságot szabtak ki, és nem fizették ki a béremet. A szerződés szerint jogom volt rendkívüli felmondásra is, de ezt ignorálták.

Teljes káosz az egész cég, mind a HR, mind az éttermeik. Sok szerb és magyar dolgozik ott, de sok más országból is vannak: bolgárok, románok, horvátok, németek, stb. Újonnan épült munkásszálló van nem messze a munkahelytől, ahol legalább 100 ember lakik.

Én a 4 hét ottlétemért kb. 100 eurót kaptam!!!!! Egy mosogatóban találtam magam egyedül, mivel egy másik személy, akivel be voltam osztva, érthető okokból beteget jelentett.

Egy szűk helyiségben egyedül, ahol mind a vendégek által használt étkészlet, mind a szakács által használt dolgok folyamatosan halmozódtak. Egy kedves szó nem hangzott el, csak lenéző tekintetek, és az a bunkó stílus, amivel hozzám beszéltek, sokkoló volt.

Nyolc órán keresztül kajakidobálás, a koszos edények tálcára pakolása, a gőzölős mosogató fel-le húzogatása, vegyszerszag belélegzése, a forró edények kipakolása, amik leégetik az ember kezét, mindezt úgy, hogy én erre nem jelentkeztem, nincs is benne a szerződésemben.

Egy mosogatónak abszolút nem éri meg ott dolgozni. Ausztriában a hotelekben vagy luxushajókon a szállás és ellátás ingyen van.

A Tripadvisoron a látogatói visszajelzések közt rengeteg csalódott vélemény van. A hely nem olcsó, egy svédasztalos vacsora egy négyfős családnak kb. 85 euró, ezzel együtt az ételek nagy része fagyasztott termékből készül. A sok ételmaradékot minden este ki kell dobálni.”

Tíz dolog, amire Németország tanított

Share.

About Author

Leave A Reply