Egy arab iskola belülről

1

Egészen különleges helyre kalauzol el minket Ági, aki egy katari (egészen pontosan dohai) iskolában tanít testnevelést. Tapasztalatai még akkor is érdekesek, ha az intézmény nem egy klasszikus arab suli, hanem egy nemzetközi hely, ahol a nyugati és a helyi kultúra keveredik egymással. Hogy miként, az kiderül a posztból, amit a Világ iskolái blog szerzői-szerkesztői küldtek el. (A képekért köszönet a szerzőnek!)

„Én egy katari iskolát igyekszem bemutatni tanár szemmel. 2014 októberében érkeztem Dohába, Katarba, ahol egy Qatar Foundation által alapított és fenntartott iskolában kaptam testnevelő tanári állást.

Elég sok helyen megfordultam és tanítottam már, de a Közel-Keleten még nem voltam semmilyen formában. Mindig is vonzott ez a régió. Mind a kultúra, a táj és persze a pénz is.

Amikor leszálltam a gépről, azt hittem, fel vagyok készülve, hogy itt meleg lesz, de ahogy mellbe vágott az a párás, poros levegő, nagyon meglepődtem. Alig kaptam levegőt, pedig a szél is fújt és éjszaka volt.

Voltak elképzeléseim, előítéleteim az országról és szinte minden elém is tárult, szinte azonnal. Ahogy lépkedtem le a repülő lépcsőjén, rengeteg fekete limuzint láttam sofőrrel, szolgával, hordárral. Ott álltak es vártak prominens és fontos utasaikat, gazdáikat.

A kötelező útlevél-ellenőrzés és csomagátvétel után találkoztam az iskolából egy képviselővel, aki rögtön elvette az útlevelem, az orvosi papírokat, iratokat. Cserébe vett nekem SIM kártyát a mobiltelefonomhoz (amit előtte ki kellett kódoltatnom).

Megkért, hogy amint beüzemelem a telefont, írjak neki és a HR-s hölgynek. Így tudják majd a számomat és értesítéseket kapok az elkövetkezendő kötelezettségeimről. Aztán a papírjaimmal elszáguldva engem otthagyott a sofőrrel.

A sofőr elvitt a lakhelyemre, amit előre kiválasztottak, kitakarítottak és berendeztek számunkra. Ebben a hatalmas villában kellett a következő napokat, heteket töltenem.

Ugyanis, amíg az itteni, kötelező orvosi vizsgálatokon át nem esek, valamint az eredmény nem megfelelő, be sem mehetek a munkahelyemre. Az orvosi vizsgálatokra és ujjlenyomat vételkor küldtek a sofőrt értem, aki vitt és hozott rendületlenül.

Mindenkinek – aki Katarba érkezik munkavállalási vízummal – kötelező vérvételen és tüdőszűrésen részt vennie. Persze, ezt otthon is meg kellett tenni a kiutazás előtt. Plusz vércsoport vizsgálat is kötelező. Csak ennek fejében lehet elindítani a tartózkodási engedélyt. Anélkül nem tudsz semmilyen hivatalos ügyet intézni.

Amikor az RP (residence permit) megvan, minden ajtó kinyílik. Akkor gond nélkül, és általában szinte azonnal lehet, bankszámlát nyitni, hitelkártyát rendelni, autót bérelni, itteni jogosítványt igényelni, betegkártyát és más fontos iratot rendezni. A saját gyerekeim sem tudták az iskolát elkezdeni addig, amíg meg nincs a RP-jük.

Itt jegyzem meg, hogy az nagyon sokat lendít a dolgon, hogy a Qatar Foundation-nél dolgozom. Ez olyan itt, mint egy protekció csak állami szinten.

Egy különleges iskola

Aztán végre két heti várakozás után elkezdhettem tanítani. Az iskola természetesen fehér kőből épült, tipikus keleti mintákkal díszített, ízléses épület. Az udvaron pálmafák, árnyékolóval fedett, szuper játszóterek vannak a különböző korcsoportoknak megfelelően kialakítva és elkülönítve.

Az én iskolám elég egyedinek tekinthető minden szempontból. Ugyanis katari iskola, nemzetközi szemlélettel. A gyerekek anyanyelve arab. Az iskola igazgatója egy katari hölgy, ebben teljesen egyedülállónak mondható. Az összes Qatar Foundation iskolának es általában a nemzetközi iskoláknak nyugati származású, angol vagy amerikai vezetői vannak.

A különbség itt kezdődik, és hosszan folytatódik. Ebbe az iskolába alig négy éves kortól járnak a gyerekek. Három fő épületben különülnek el korcsoportok szerint. Van egy kis-iskolai rész, Pre-4, KG, Gr 1 es Gr 2 osztályokkal. Van egy általános iskola alsó tagozata, Gr-3-5 es van egy általános iskola felső tagozatos és középiskolai rész együtt Gr 6-Gr9. Idén először van a DP (diploma program) Gr 10-11.

Viszont az iskolarendszerben így különülnek el:

PRE-4 KG egy korcsoport es egy divízió;

Gr1- Gr5 a második divízió;

Gr6- Gr 11 MYP (Middle Year Programme)

Az angol rendszertől is eltér egy kicsit és persze az amerikaitól is eltér, de elvileg az amerikai iskolarendszert követjük (legalábbis ami a korcsoportok rendezését és a tanagyagot illeti). Mi, a testnevelésben British Columbia Standars-t vesszük alapul (Kanada).

A nemzetközi iskolákra jellemzően ebben az iskolában is jelen van a helyi kultúra és a hagyományok. Csak ebben az esetben inkább a helyi szokások, kultúra jegyek az alapvetőek es a nemzetköziség csak másodlagos vagy még jobban háttérbe szorul.

A munkahét vasárnap kezdődik és csütörtökkel zárul. Minden reggel 6:40-tol van gyülekező es 6:55-kor kezdődik a napi első, közös ima. Vasárnap az ima után a katari himnusz is elhangzik. A kis gyerekeknek nincs nap közben több ima az iskolában. A nagyobbak Gr2-től mehetnek imádkozni, de nem kötelező.

7:00-7:10 van regisztráció az osztályfőnökkel és utána kezdődik a tanítás. Fentebb említettem, hogy alapvetően arab iskola, de nemzetközi jegyekkel. Vagyis a gyerekek két nyelven tanulnak egyszerre.

A tanárok

A tantestület is két részből áll: az arab tanárokból és a nemzetközi tanárokból. Az arab tantestületben is el lehet különíteni a katari dolgozókat a többi arab munkatárstól. Ugyanis a katari nőknek kötelező a fekete, földig érő ruhadarabot (abaja) a megfelelő fejkendővel (hijab) hordaniuk. Ez nem az iskola szabályzata, hanem az államé.

Az arcot nem takarhatják el az iskolában, viszont sokszor, amikor kilépnek a falak mögül a sofőrjükhöz vagy férjeikhez, akkor a fekete „fátyol” előkerül. A más országból származó arab tanárok is fejkendőbe és hosszú ruhában járnak, de ők előszeretettel választanak színes, mintás darabokat.

Az arab tanároknak nem kötelező angolul tudni és az „angol” tanároknak nem kell arabul tudni. Általában mindkét részlegnek van saját vezetője és saját megbeszélései.

Viszont mindkét résznek szorosan együtt kell működnie, hiszen a tananyagot, a felméréseket és a kimeneti adatokat össze kell hangolni. Amikor testületi gyűlés van, ami amúgy is mindig hosszú, a kétnyelvűség miatt kétszer olyan hosszú, mivel ilyenkor angolul és arabul is megvitatunk minden pontot.

Természetesen vannak olyan arab tanárok, akik nagyon jól beszélnek angolul és vannak olyan angol tanárok is, akiknek arab az anyanyelvük (általában libanoni születésűek, akik Amerikában nőttek fel)

A gyerekek alapvetően tudnak arabul, de mindenki a saját dialektusát beszéli otthon. Itt, az iskolában viszont az egyezményes arab nyelvet tanulják az alap iszlám kultúrával egybekötve.

Az iskolahetek

Úgy tudnám leírni a kicsiknél a tanhetet a legáttekinthetőbben, hogy van egy A hét es egy B hét. Minden osztálynak van osztályfőnöke. Nálunk, a kicsiknél két teljes értékű tanár van az angol részlegen és egy fő arab tanár, akinek van egy arab tanársegéde. Így összesen négy alap tanár van kirendelve egy-egy osztályhoz plusz ének-zene, rajz-művészet, testnevelés es informatika szaktanárok okítják a gyerekeket.

„A” héten az arab tanárokkal és arab tantárgyakkal kezdenek. Ugyanúgy tanulnak írni, olvasni, számolni arab nyelven plusz a vallásról és a kultúráról okulnak. A nap másik felében pedig átmennek az angol tanárokhoz és ott is írni, olvasni és számolni tanulnak csak akkor angolul. Ezen a héten arab könyvtár órájuk is van, az arab könyvtárossal.

„B” héten az angol tanárokkal és angol tanulással kezdődik a hét, majd a nap második felében kerülnek az arab tanár nénihez. Ilyenkor egyszer a héten angol könyvtár hetük van az angol könyvtáros nénivel.

Mindkét héten a speciális órák, mint a zene, rajz, testnevelés és informatika egy órarend szerint megy. Vagyis mindig ugyanabban az időben van, ez mindkét héten megegyezik. A készségtárgyak angol nyelven folynak és egy héten kétszer találkoznak mindegyik szaktanárral.

Amint említettem a tanítás reggel 7:10-kor kezdődik és 5, 6, 7 vagy akár 8 periódusból, órából áll, korcsoporttól függően. A legkisebbek délben végeznek, és mennek haza (Pre-4).

A KG-s tanulókat délután 1-kor engedik haza, a legnagyobbak Gr1 és felette pedig 14:10-kor végeznek. Addig kisebb-nagyobb szünetek kivételével folyamatosan okítva vannak.

Az órák között nincs szünet, vagyis a kicsengetés előtt befejeződik az óra és a kicsengetéskor már sorakozik a következő óra előtt az osztály. Az első szünet 9:25-9:45 között van. Amibe tízórai és játszás is bele kell, hogy férjen.

Általában minden egyes szünetben udvari szabad foglalkozás van. A második szünet már eltér a korcsoportoknál, de alapvetően 11:15 – 11:55 között van. Ekkor van ima, ebéd és játszás. Az iskolában 2 konyha is működik. A gyerekek nem hozhatnak semmilyen enni- vagy innivalót. Az iskolában kötelező a „menza”. A kisebbek a tantermeikben fogyasztják el az előre elkészített, feltálalt snack-et, ami változatos, bőséges és egészséges.

Mindig van csirke, vagy hal, zöldség (répa, paprika, uborka), gyümölcs (alma, szőlő, dinnye, datolya), víz, tej, kefir es natúr joghurt. Szóval a legfinnyásabb is tud valamit enni. A mi iskolánkban a legtöbb gyerek nem fizet tandíjat viszont az étkezésért igen.

Ezzel azt hiszem sikerült egy általános képet festenem egy semmilyen szempontból nem átlagos iskoláról. A későbbiekben bővebben bemutatom a tanítási-tanulási folyamatot és annak egyéni vonásait iskolánkban. Valamint beszámolok a Lower School (alsó tagozat) életéről, hogy milyen események, különleges ünnepek és hagyományok tarkítják az iskolások életét.”

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Kedves Agi,

    fel lehet Onnel venni a kapcsolatot par kerdes erejeig hogy
    a katari iskola rendszerrol kerdezzek?
    Udvozlettel Otto

Leave A Reply