Egy angliai kisváros előnyei

0

Bemutatom a városom… címmel indult sorozat a héten és érkeznek is az első posztok. Medve például Chelmsfordot mutatja be (vagy ahogyan ő fogalmaz: adja el) nektek. A város (csekélység) a XIII. század óta Essex megye székhelye, közel Londonhoz, de nem csak ezért jó ott élni.

„Amikor a feleségemmel lassan egy éve rászántuk magunkat a távozásra, nagy dilemmát okozott az elején, hogy milyen városba költözzünk. Anglia adott volt és munka miatt mindenképpen London közelsége volt a cél.

Azt tudtuk, hogy az igazi nagy metropoliszi élet nem nekünk való, viszont munka szempontjából mindenképpen London vonzáskörzetében akartunk maradni.

Rengeteg listát átbújtunk, még Budapesten, de onnan nyilván nehéz volt megtalálni azt a várost, ami minden szempontból megfelelő választás, főleg úgy, hogy még nem is éltünk itt.

Emiatt is gondoltam, hogy egy ilyen jellegű sorozat hasznos lehet a jövő határátkelőinek. A mi választásunk végül Chelmsfordra esett, kb. 50 km-re Londontól keletre.

Jöjjenek hát a kérdések és a válaszok!

#1 Mennyire könnyű munkát találni a környéken?

Ezt a témát távolabbról szemlélve gondoltam kifejteni. London 35 percnyire van vonattal (Liverpool Street Station), reggel gyakorlatilag a csúcsidő végéig (10:00) kb. 10 percenként járnak a vonatok, tehát ha valaki talál magának Londonban munkát, akkor a munka rész le is van tudva.

Chelmsford Essex megye székhelye, így egy alapból nagyobb városról van szó, itt is lehet mindenféle munkát találni. Továbbá dinamikusan fejlődik – mind az irodaépületek, mind lakhatás terén.

A megszűnt ipari létesítmények helyén új lakások épültek

A környékbeli nagyobb városokba is jó a közlekedés, Colchester, Braintree, Southend-on-Sea-be is bejárhat vonattal az ember, szóval tényleg van miből válogatni.

#2 Milyen szolgáltatások érhetők el a városban?

Ezt a pontot próbáltam úgy megfogalmazni, hogy kicsit még a magyarországi emlékek is bennem vannak – Budapest anno nagy szám volt vidékiként, mert ott minden volt, modern volt, egy csomó dologhoz hozzáfértem, amihez vidékiként még nem. Azóta is ez egy fontos szempont számomra.

Chelmsford egy viszonylag nagy város, nagyjából 168 000 lakossal. Itt már nagyjából minden megtalálható, amire szükségünk volt.

Van mozi, színház, sok beülős hely, rengeteg nép étterme megtalálható (görög, spanyol, indiai, thai, angol pub, argentin, kínai, vietnámi, stb…), sok park, sok rendezvény van itt is és a környéken is.

Rengeteg a bolt, vannak helyi kis speciális boltok is (ázsiai, közel-keleti), van két pláza-szerűség is (bár a londoniak kinevetnének, ha ezt plázának nevezném, nem túl nagyok), van piac is. Éjszakai életben viszont valószínűleg nem túl erős.

A plázát nem is olyan régen újították fel (Fotó: Stuart166axe)

#3 Milyen kikapcsolódási lehetőségeket nyújt az adott város (és környéke)?

Ami egyből megfogott minket, az a rengeteg park. Rengeteg a minőségi zöld felület, mind a városban, mind a környéken. Ha valaki Angliában parkot keres, akkor itt javaslom utánanézni, hogy kinek mi van a környékén.

Rengeteg a játszótér, értelemszerűen gyerekkel rendelkező családok számára ez egy nagyon fontos szempont. Autóval 25 percre van Maldon, itt volt eddig a legnagyobb játszótér, ami ingyenesen hozzáférhető, igazi gyerek-paradicsom.

A Saffron trail Chelmsfordon megy keresztül. Ez egy közel 100 km-es túraútvonal, ami Saffron Waldenből indul ki, és Southend-on-Sea-ig megy, több történelmi várost érintve. Bővebb infó az érdeklődőknek.

London megint csak kőhajításnyira van, minden londoni program hozzáférhető innen is. Ismét csak leírnám a tengerpart közelségét, strandolni vágyóknak júliusban hasznos lehet. (Ez az egyetlen meleg hónap). A feleségemet még július végén sem vettem volna rá, hogy belemenjen abba a vízbe, de hát nem is vagyunk angolok.

Nyáron minden hétvégén van valami program. Vagy macska menhelyes rendezvény, vagy éppen Pride, vagy éppen a vallásos nyugdíjasok randalíroztak a belvárosban, borzolva a kedélyeket. Volt indiai nap is, van futás, biciklis, evezős nap is. Tényleg bárki talál magának való programot.

Anglia egyik legkisebb katedrálisa itt található (Fotó: Petepetepete)

Van még néhány helyes kis múzeumunk is, ingyenes belépéssel. Rengeteg a bicikliút, aki szeretne hétvégi bringázást, az könnyen talál magának jó útvonalakat.

#4 Kinek ajánlanád a várost?

Elsősorban nyugodt, családi életet élő, illetve erre vágyó embereknek ajánljuk. Rengeteg a családi program, és erre a lehetőség, de ha valaki bulizni szeretne, akkor nem biztos, hogy itt fogja a számításait megtalálni.

#5 Milyen egyedi tulajdonsága van az adott városnak, ami miatt nem költöznél máshova?

A számunkra tökéletes elhelyezkedése a városnak az, ami miatt nem költöznénk innen máshova. Minden elérhető.

#6 Milyen a jövőképed az adott városban?

Szépen fejlődő város, el tudjuk képzelni, hogy itt éljük le az életünket. Nagyon sok családbarát része van a városnak, rendezett udvarokkal, szép házakkal, csöndes utcákkal.

A gyerekek jövőjével is sokat foglalkoztunk kiköltözés előtt is (bár akkor még nem voltak). Fontos szempont, hogy vannak jó iskolák, országos szinten is elég jó, ha hihetünk az olvasottaknak.

Nem utolsósorban pedig Európa négy legjobb egyeteme a környékünkön van, szóval a továbbtanulás sem lesz problémás, a maximumot is megadhatjuk a gyerekeknek (már ha fogékonyak lesznek rá 🙂 )

Az egészségügyről eddig elég pozitív a véleményünk, a helyi kórházat is kipróbáltuk már terhes feleségem révén. Eddig semmi rossz tapasztalatunk nincs, de a szülés még hátra van.

Egyelőre az árak is sokkal barátságosabbak, mint például Londonban. Olcsóbban bérelünk lakást (és sokkal jobb minőségűt), mint amire ezen a szinten Londonban számíthatnánk.

A vonatjegy nem olcsó, de összességében így is maximum ott vagyunk, mint ha Londonon belül bérelnénk, de itt sokkal kisvárosiasabb a hangulat. Tény, hogy egyelőre csak egy bérlettel számolunk, kettőnél már változhatna a helyzet.

Ezek voltak a mi tapasztalataink. Most ti jöttök, adja el mindenki a saját kis városát! :)”

A sorvezetőnek szánt kérdések (tetszés szerint bővíthetők)

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket?

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban?

Hol érdemes enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát?

Hol érezhetjük leginkább a város történelmét?

Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni?

Mennyire könnyű munkát találni a környéken?

Milyen szolgáltatások érhetők el a városban?

Milyen kikapcsolódási lehetőségeket nyújt az adott város (és környéke)?

Kinek ajánlanád a várost?

Milyen a jövőképed az adott városban?

A vidéki Anglia csodái: Rye

Share.

About Author

Leave A Reply