Egy 60 éves nyúl

0

Méghozzá a hollandiai Utrechtből. Nijntje nem csak a hollandoknak lehet ismerős (angol nyelvterületen és Japánban például Miffy néven népszerű). Hírességére jellemző, hogy születése óta 32 könyvben szerepelt, ezeket 85 millió példányban adták el több mint 50 nyelven – írja a Hollandokk oldal.

„Nijntje Utrechtben született, lévén, hogy alkotója, Dick Bruna utrechti lakos volt. A város meg is becsüli híres szülöttjét. Az Utrecthben járó eddig is beleütközhetett bárhol és bármikor, most azonban – a megalkotásának 60-ik évfordulóján -, hihetetlen számban, méretben, színben találkozhatunk szobraival, képmásaival. A hivatalos születési dátum egyébként 1955. június 21-e. Formája eddigi 60 éve alatt – apróságokban persze -, de többször változott.

Het nijntje-pleintje néven saját teret is kapott, ahol a nyuszi szobra is áll, ami Marc Bruna, Nijntje megalkotója fiának műve. Nijntje első kalandjait egyébként pont az ő szórakoztatására készítette apukája, melyhez az ötletet szimplán a kertjükben ugrándozó nyuszik adták.

Persze nem csak Utrecht fejezi tiszteletét, szeretetét gyerekkori kedvencének, hanem egész Hollandia. A szülinapi nyulak vándorolnak az országban, útjukat a nijntjeartparade.nl oldalon tudjuk követni. Az évfordulós alkotásokat ismert művészek készítették.”

A teljes posztot ide kattintva érhetitek el.

Share.

About Author

Leave A Reply