Egy 350 éves történelmi győzelem

1

Képzeljük el, milyen lehet azért hiányozni egy egyetemi vizsgáról, mert éppen fontos szavaznivalónk van a Parlamentben! Furcsa ugye? Nos, ezzel kell együtt élnie mostantól Mhairi Blacknek.

A Glasgow melletti Paisley & South Renfrewshire választókörzet pár éve atombiztos munkáspárti hitbizomány volt, ráadásul nem is akárki volt a képviselő.

Douglas Alexander ugyanis az ellenzék árnyék-külügyminisztereként a nagy játékosok közé tartozott Londonban, így aztán elvileg nem lett volna túl sok aggódnivalója most sem.

Mégis lett, mert a skót függetlenségi népszavazás alaposan megváltoztatta a skóciai viszonyokat, a Skót Nemzeti Párt előretört, a helyiek pedig berágtak a Munkáspártra, amiért nem támogatta az elszakadási törekvésüket.

Most pedig jöttek a protestszavazatok, így fordulhatott elő, hogy Douglas Alexandert simán lenyomta a 20 éves egyetemista Mhairi Black, aki ezzel 1667 óta a legfiatalabb képviselő lett a brit parlamentben.

Akkor Christopher Monck, Albemarle második grófja mehetett az alsóházba. Éppenséggel az ő rekordja megdönthetetlennek tűnik, hiszen akkor éppen 13 éves volt…

Visszatérve Mhairi Blackhez, külön érdekesség, hogy 2006 előtt nem is indulhatott volna, hiszen akkor csökkentették a választhatóság korhatárát 21-ről 18 évre. Aminek így utólag nyilván Douglas Alexander is nagyon örül.

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Sztem a skotok egy kutyat is megvalasztottak volna, ha a part szineiben indul. Ejj, dejavu erzesem van… tortent hasonlo mar kozelebb is :))

Leave A Reply