Egészségügy Dániában

0

Egészségügy Dániában – ha már megérkeztünk és munkánk is van, akkor nem árt mihamarabb rendezni az egészségügyi biztosítás kérdését. Az alábbiakban arról lesz szó, milyen lépéseket kell ehhez tennünk.

Az egészségbiztosítási kártya beszerzéséhez regisztrálnunk kell a Civil Regisztrációs Rendszerben és választanunk kell egy háziorvost. Ezt követően megkapjuk az egészségbiztosítási kártyánkat a dán CPR-számmal, az orvos nevével, címével és telefonszámával.

Ez a kártya azért fontos, mert ez ad hozzáférést az egészségügyi szolgáltatásokhoz, azaz mindig magunkkal kell vinni, amikor orvoshoz, kórházba vagy bármilyen hasonló helyre megyünk, ahol szükség lehet rá.

Egészségügy Dániában – a gyerekek és az ingyenesség

Jó tudni, hogy a 15 év alatti gyerekeknek szüleik jogán jár az egészségügyi szolgáltatás, amikor pedig elér ezt a kort, ugyanúgy választania kell egy orvost és biztosítottá válik.

Az egészségügy EU állampolgároknak, illetve akiknek van lakhatási és munkavállalási engedélyük, ingyenes. A kórházak jól felszereltek, az orvosok beszélnek angolul (rengeteg magyar orvos is van), a várakozási idő minimális. A gyógyszerek drágák, de azokra is van TB támogatás kb. 4-500DKK fölött.

Egészségügy Dániában – hasznos linkek

Civil Regisztrációs Rendszer

Az egészségügyi szolgáltatásról

(Fotó: pixabay.com/inspiri)

Share.

About Author

Leave A Reply