Egészen meglepő dolog miatt mennek külföldre a sofőrök

0

Az már egy ideje köztudott, hogy a hivatásos sofőrök között is nagy az elvándorlás, rengetegen mennek közülük külföldre. Most az is kiderült, hogy ennek egészen különös oka is van.

Persze a fő ok a pénz, de ezzel szorosan összefügg, hogy Magyarországon 120 éve segédmunkási besorolásban vannak a hivatásos sofőrök, ami nem csak a pénz miatt kellemetlen, de azért is, mert a fiatalok közül egyre többen mondják azt, hogy segédmunkásként nincs az ágazatban jövőkép és előrelépési lehetőség.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN NEKED ÖSSZEGYŰJTVE

A szakmásítás egyébként az államnak egyetlen forintjába sem kerülne, viszont ezzel meg lehetne állítani a tömeges elvándorlást – magyarázta Nemes Gábor, a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) elnöke a Magyar Narancsban.

A szövetség ezért petícióban kéri a kormánytól a szakmásítást, ami az elnök szerint mindössze gesztus a döntéshozóktól, de életmentő lenne az ágazat számára.

A nemzetközi forgalomban is részt vevő magyar járművezetők elsősorban azért hagyják el tömegével a hazai pályát, mert itthon – segédmunkási státusban – minimálbér után kapják a jövedelmüket és a nyugdíjuk is ez alapján képződik, miközben Nyugat-Európában a teljes, a hazainál lényegesen jobb jövedelem után adóznak, és onnan a magyar nyugdíj többszörösét kapják.

Kamionostörténet kommunizmustól Kanadáig

(Fotó: pixabay.com/leestilltaolcom)

Share.

About Author

Leave A Reply