„Édesanyám sírva mondja, hogy nagyon hiányzom, de nem akarja, hogy hazamenjek”

0

Miközben a magyar határátkelők nagy része érthető okokból Nyugat-Európa felé veszi az irányt, sokan vannak, akik a régión belül költöznek el. Például Lengyelországba, mint Emese, aki egy nemzetközi cég ügyfélszolgálatánál dolgozik Varsóban.

Emese rajta kívül álló okokból költözött a lengyel fővárosba. Magyarországon dolgozott egy cégnek, melynek áthelyezték az ügyfélszolgálat egy részét Varsóba, neki pedig felajánlottak egy állást.

„Egy darabig hezitáltam, hogy elfogadjam-e, voltak pályamunkák, amiket velem csináltattak meg, és annyira pozitívak voltak a visszajelzések, hogy úgy éreztem, ez jó lesz, el kellene fogadni, úgyhogy kijöttem végül. Egyáltalán nem bántam meg” – mesélte Emese a HírTV-nek.

Mióta Lengyelországban dolgozik többször előléptették, megbecsülik a munkáját: „Abszolút nem érzem azt, mint otthon, hogy pótolható vagyok. Azt érzem, hogy kell a jelenlétem”.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

„Magyarországon minden áldott nap éreztették velem, hogy 35 másik vár a helyemre, és ha valami nem tetszik, akkor nyugodtan felállhatok és kereshetek mást magamnak” – emlékezett vissza.

Ami a fizetést illeti, az majdnem a duplája az otthoninak, mondta Emese, miközben az ingatlanárak hasonlóak a magyarországiakhoz. Ami nehézség, hogy érzik az akcentusán, hogy külföldi, ezért a tulajdonosok sokszor nem adják ki a lakást.

A fizetése fele megy el a lakhatásra, viszont a rezsi körülbelül a harmada az otthoninak. „Élhetőbb, mint Magyarország” – összegzett Emese, aki úgy érzi, sokkal kiegyensúlyozottabb életet él, mint azt Magyarországon tenné.

„Az itteni életem sokkal nyugodtabb és csendesebb” – mondta, hozzátéve, hogy szeretne a jövő évi magyarországi parlamenti választáson részt venni, de egyelőre nem lát olyan pártot, akire szívesen voksolna.

„Nagyon fájdalmas, amikor a saját édesanyám sírva mondja azt, hogy nagyon hiányzom neki, de nem akarja, hogy hazamenjek, mert nincs perspektíva. Nekem a legrosszabb, hogy ugyanezt gondolom, és nem tudom őt megerősíteni abban, hogy igaza van, mert csak rosszabb lenne neki ettől” – tette hozzá Emese.

Ezzel együtt is minden egyes alkalommal nagyon nehezen indul el otthonról vissza Varsóba. „Amikor itt vagyok, erősnek és magabiztosnak érzem magam, jó helyen vagyok, nem is gondolkodom azon, hogy otthon kellene lennem. De abban a pillanatban, ahogyan kizökkenek a kreált valóságból, és visszalépek a természetes közegembe, akkor megint nem akarok kiszakadni belőle” – fogalmazott.

Szívesen kalandoznál külföldön, de kellene hozzá egy jó állás? Válogass itt!

(Fotó: pixabay.com/xheggs)

Share.

About Author

Leave A Reply