Ebben a drámában nem szeretnék statiszta lenni

1

Van az úgy, hogy valaki nem anyagi kényszerből, hanem más megfontolásból költözik külföldre. Utóbbi csoportba tartozik Magyar Gábor is, aki sikeres ügyvédi praxist hagy maga mögött Budapesten, hogy az Európai Bizottság tisztviselője legyen.

Az ügyvéd strasbourgi, luxembourgi és brüsszeli munkája, valamint a magyar Alkotmánybíróság után 2009-ben kezdett ténylegesen ügyvédkedni Magyarországon.

„Nagyon izgalmas volt jogalkalmazóként alulnézetből látni a hazai jogrendszert. Jó érzés volt, hogy az ügyfelek bíznak bennem. A sikerek sem maradtak el. De mostanra elég lett. Úgy éreztem, hogy ügyvédi működésemmel lényegében legitimálok egy olyan rezsimet, amely már nem felel meg az emberi jogokat tiszteletben tartó demokratikus jogállam követelményeinek” – indokolta döntését a Magyar Ügyvéd blogon.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

„A jogállam színfalai állnak, vannak szereplők a színpadon, a szöveg is ismerős, de az önkényes rendezői utasítások hatására egy teljesen más történet bontakozik ki. Én ebben a drámában nem szeretnék statiszta lenni, inkább felcsapok színikritikusnak” – tette hozzá Magyar Gábor.

Aki azt is hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy nem tudott kibontakozni Magyarországon hiszen ismert és sikeres irodában dolgozhatott, ráadásul olyan ügyekben, mint az önkényuralmi jelképek nyilvános használata, a közszereplők kritizálhatósága, a magyarországi fogvatartási körülmények, a kommunista rendszer nürnbergi perének szánt Biszku-ügy vagy Nagy Imre és mártírtásainak jogi rehabilitációja.

„Az az Alkotmánybíróság, ahol 1999 és 2001 között, majd 2006-ban is dolgoztam, még el tudta látni a feladatát. A jelenlegi, a fideszes többség által delegált tagokból álló testület viszont valójában már nem gyakorol érdemi kontrollt a jogalkotás felett, és az alkotmányosság lebontását célzó törekvések következtében az alapjogvédelem szintje is csökkent” – jegyezte meg.

„Mostanra odáig jutottunk, hogy a jogalkotó, illetve az összpontosult politikai hatalom lényegében azt csinál, amit akar. Két külső korlát maradt: egyrészt az uniós jog, másrészt az európai emberi jogi egyezmény. Nem véletlen, hogy hazai kormányzati tényezők időnként mind a luxembourgi, mind a strasbourgi bírókat leidiótázzák” – tette hozzá Magyar Gábor.

Akit a teljes beszélgetés érdekel, az az eredeti posztot itt találja.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Share.

About Author

1 hozzászólás

 1. “…hanem más megfontolásból” – ezt teljesen megértem.
  “… az EB tisztviselője legyen” – ez olyan szinten definiálatlan, hogy el se hiszem. ez kamu.

  1.) magyar ügyvédként Semmi keresnivalója külföldön, mert teljesen más a jogrendszer, a szakmai nyelv (francia vagy német), és minden már, és óriási a verseny.
  rácseszett a Jogtudományokkal, mert Nem fog vele érvényesülni külföldön, csak belföldön. Nem rúg labdába, na!

  2.) “…összpontosult hatalom azt csinál amit akar” Na tessék, Van mit Tenni akkor helló! Ügyvéd barátom Hajrá! Tessék ellene fellépni, szerveződni, felkelni, beleállni, Tessék Tessék, Te értesz hozzá, jogi nyelven, stb.
  Csináljad, Lépjél fel ellene!! Hajrá!!!

Leave A Reply