Durvul a harc a vendégmunkások körül

0

Mivel a régióban egyre nagyobb a munkaerőhiány, a kelet-közép-európai országok egyre nagyobb lendülettel harcolnak a vendégmunkásokért. Most a cseheken a sor, egészen meglepő helyről is várnak munkavállalókat.

A cseh külügyminiszter például épp a minap jelentette be, hogy megerősítik a konzuli szolgáltatásokat, így elősegítve a közeljövőben több külföldi vendégmunkás befogadását.

A kormány határozatának egyik célja, hogy felgyorsítsa elsősorban az ukrán, a mongol és a Fülöp-szigeteki állampolgárok csehországi munkavállalásának adminisztrációs folyamatát.

Prága célja, hogy 20 ezerre növelje az évente befogadható ukrán vendégmunkások számát az országban. A jelenlegi törvényi szabályozást évi 9600 vendégmunkás befogadását teszi lehetővé Ukrajnából. A Csehországban dolgozó ukrán vendégmunkások száma jelenleg 150 ezer körül mozog.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Mongóliából és a Fülöp-szigetekről pedig jelenleg 1000 ember érkezik munka után Csehországba – jelentette az InfoRádió tudósítója. Csehország ezenkívül szerb és fehérorosz munkások alkalmazására is fel van készülve, és vizsgálja e két nemzet munkaerő-piaci viszonyait.

A cseh munkaadók hosszabb ideje panaszkodnak, hogy az alig négyszázalékos munkanélküliség közepette nem találnak megfelelően képzett munkaerőt. A cseh ipari kamara szerint jelenleg a csehországi cégeknek legalább 200 ezer új munkaerőre lenne szükségük. A szervezett és ellenőrzött munkaerő-behozatalt a cseh kormány is támogatja.

A cseh lépéshez hasonlót tesz a szlovák kormány is. Ján Richter munkaügyi miniszter elmondta, Szlovákia rá van szorulva a külföldi munkaerőre, ezért megfelelő körülményeket kell kialakítani a vendégmunkások számára, és meg kell előzni az esetleges kizsákmányolásukat.

Tavaly év végén csaknem 50 ezer külföldi dolgozott Szlovákiában, közülük több mint 27 ezer az unió tagállamaiból, valamivel több mint 21 ezer pedig harmadik országokból. A leggyakrabban szerbek vállalnak munkát Szlovákiában, a második helyen az ukránok állnak, de a vietnamiak száma is látványosan emelkedik.

„Körülbelül a tizedét keresném otthon, mint itt”

(Fotó: pixabay.com/genniebee512)

Share.

About Author

Leave A Reply