Durván szexista interjú 1970-ből

0

Egy régi BBC-felvétel sokkolja ezekben a napokban az internetet. A beszélgetésben az egyik frissen megválasztott parlamenti képviselőnőt kérdezi mai szemmel nézve meglehetősen sajátos módon a riporter.

Az interjú az 1970-es választások éjszakáján készült, amikor Janet Fookes első nőként bekerült a brit parlamentbe, ám a beszélgetésben a legkevesebb szó az elért eredményről esik.

A két riporter, Cliff Michelmore és Robin Day inkább udvarolgatnak a 34 éves képviselőnek és a szerelmi életéről érdeklődnek, valamint „gyönyörű vörösnek” és „hölgy-képviselőnek” nevezik. Robin Day rákérdez a korára is, és mikor Janet Fookes azt válaszolja: 34, akkor megjegyzi, hogy „Tényleg? Egyáltalán nem néz ki annyinak.”

A politikus tartja magát a szakmaisághoz és kijelenti: „Különösen érdekel a nők szerepe a modern Egyesült Királyságban és azok a törvények, amelyek hátrányosan érintik őket.”

Ekkor Cliff Michelmore nem tud uralkodni magán és elmondja azoknak, akik fekete-fehérben nézik a műsort, hogy Janet Fookes a „leggyönyörűbb vörös”, ám ezt sajnos a tévénézők nem láthatják.

Mai szemmel kifejezetten kényelmetlen az interjút nézni, különösen, ha megpróbáljuk elképzelni ezt a helyzetet 2018-ban. Nem is hagyták szó nélkül a videót, amikor az elszabadult az interneten.

„Jézus Krisztus!” – kommentelt valaki. „A társadalom azt várta a férfiaktól, hogy a szakmai tapasztalatot ne vegyék tudomásul egy nő esetében, hanem a megjelenésére koncentráljanak” – írta egy másik a Twitteren.

Volt ugyanakkor olyan, aki szerint abban az időben ez volt a normális, mások rámutattak, hogy azóta sem változott sok minden, hiszen a Daily Mail minap Theresa May brit és Nicola Sturgeon skót miniszterelnök lábait hasonlítgatta össze.

Volt, akit kifejezetten elkeserített az interjú: „Sírni akartam tőle és igen még mindig vannak ilyen férfiak sajnos.”

Mindenesetre Janet Fookes igazán szép pályát futott be, hiszen 1970-es megválasztását követően egészen 1997-ig az alsóház tagja volt, sőt, az utolsó 5 évben az annak alelnöke is.

Share.

About Author

Leave A Reply