Dühöng az IT-válság a szomszédban

1

Nem csak Magyarországon hiányoznak nagyon az információs szakemberek, nem sokkal jobb a helyzet (ha egyáltalán) Szlovákiában sem. Ráadásul nem elég, hogy több ezer szakember hiányzik, még az érdeklődés is csökken az ilyen típusú képzések iránt.

A becslések szerint a munkaerőpiacon további több mint 10 ezer informatikai szakemberre lenne szükség, a hiány azonban tovább emelkedik. Erre a helyzetre hivatott megoldást találni az új IT-akadémia projekt.

Szakértők szerint már a kisgyermekek, ill. az általános- és középiskolás diákok érdeklődését fel kellene kelteni az információs technológiák iránt. Mário Lelovský a szlovákiai IT Egyesület elnöke azt állítja, ez az állam feladata.

Szívesen dolgoznál külföldön? Keress állást a Határátkelőn!

„Amennyiben az állam nem foglalkozik a problémával, nem lesz kinek ipari forradalmat csinálnia, azaz nem lesz kinek digitalizálnia a közigazgatást és a vállalatokat, és Szlovákia nem tud majd fejlett gazdaságként labdába rúgni” – fogalmazott az InfoRádió tudósítása szerint Mário Lelovský.

A szlovák kormány beruházásokért és informatizációért felelős alelnöke elmondta, hogy a kormány rövid időn belül új projektet indít, amely az információs technológiákra irányul, és amelyet európai uniós forrásokból finanszíroznak majd.

„Egy IT-akadémiáról van szó, amely a jövőbeli szakértők előkészítésére összpontosít már az általános iskoláktól” – mondta Peter Pellegrini. A szakértők szerint viszont az informatikai szakembereket már most kellene keresni, mert a becslések szerint 2020-ra Szlovákiában 20 ezer informatikai szakember fog hiányozni a munkaerőpiacról.

Külföldi állások a Határátkelőn!

Share.

About Author

1 hozzászólás

 1. Szlovákia is elmehet a *, ahova akar!
  Semmit se fizetnek ott se.
  Fico meg csak játssza magát, semmit se tud tenni.
  tudom, mert mondták.
  idejött már onnan is mindenki.
  Vollkrass.

Leave A Reply