Dubrovnik külföldre ment

0

Nem kevesebb, mint 42 ezer ember (ez nagyjából Dubrovnik lakossága) lett tavaly határátkelő Horvátországból. A szám még úgy is magas, hogy közben 15 ezren ott telepedtek le, hiszen így is 32 ezer fővel csökkent az ország lakossága.

A horvát statisztikai hivatal adatai szerint a letelepedettek fele horvát állampolgár (főleg Bosznia-Hercegovinából). A távozók esetében tízből hat ember Németországba ment dolgozni. Ha ez nem lenne elég, a határátkelők többsége fiatal, közel fele 20 és 39 év közötti.

TE IS KÜLFÖLDRE MENNÉL? ITT KÖZEL 1000 ÁLLÁSLEHETŐSÉG VÁR!

Érdekes, hogy tíz évvel ezelőtt a külső migráció pozitív volt: 7053 fővel volt több a beköltözők száma, mint azoké, akik valamilyen oknál fogva elhagyták az országot. Ez a különbség azonban évről évre csökkent, majd 2015-ben már negatívan zárt.

Horvátország 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, így lakosai számára korlátozottan ugyan, de megnyílt az uniós munkaerőpiac. Azóta egyre több fiatal dönt úgy, hogy elhagyja az országot, Nyugat-Európában próbál szerencsét, és Zágráb nem tudja megállítani a kivándorlást.

A legfrissebb adatok szerint csak Németországban és Ausztriában 450 ezer horvát állampolgár dolgozik, azaz a horvát összlakosság tíz százaléka.

Menjünk Horvátországba dolgozni?

(Fotó: pixabay.com/fjaka)

Share.

About Author

Leave A Reply