Dubai: egy korszak vége?

0

A vészharangot ugyan még nem kongatnánk, de elgondolkodtató, hogy a nemrégiben még minden szinten a világcsúcsokat hajszoló Dubai alaposan megnyirbálja az épülő hatalmas bevásárlóközpont, a Mall of the World költségvetését, aminek következtében nem ez lesz a világ legnagyobb ilyen építménye.

A történet azzal kezdődött, hogy a Dubai legújabb büszkeségének szánt központ építésére új vezért neveztek ki. Morgan Parker pedig miután átnézte a kissé extravagáns terveket, közölte, hogy nem addig van az, kissé vissza kell fogni a nagyzolásból és a költségekből.

Az alapterv az volt, hogy olyan légkondicionált sétányt építenek, ami luxuskörülményeket biztosít az épületkomplexumba betérőknek. Csak hogy a nagyságrendeket érzékeltessük, a sétány 7 kilométer hosszú lett volna, amivel természetesen a világ leghosszabb légkondis városrészét hozták volna létre fedett járdákkal, elhúzható tetőkkel.

Dubai: a legek vége?

Morgan Parker erre a tervre mondott nemet és jelentette ki a sajtó képviselői előtt, hogy ideje szakítani a legek hajszolásával. Az újragondolt tervek sokkal inkább környezetkímélők lesznek, és próbálnak az eddiginél jobban figyelni arra is, hogy az épületek jobban illeszkedjenek a környezetbe.

Ennek megfelelően csökkentik az épületek közti távolságot, így nem lesz szükség (vagy csak az eredeti terveknél jóval kisebb mértékben) a légkondicionált járdákra. Az új vezér szerint ugyanis a projekt teljes légkondicionálása „pénzügyileg beláthatatlan és környezetvédelmi szempontból felelőtlen” elképzelés volt.

Így bukik el tehát a világ legnagyobb bevásárlóközpontja, főleg, hogy a projektet ráadásul három kisebb egységre szedik szét, a három különálló részt három részletben építik meg – értesült a What’s On. A méretek persze még így is lenyűgözőek, összesen 850 ezer négyzetméteren lesznek üzletek, 35 irodaépület, és 8000 lakás, mindez a város közepén, 22 ki- s bejárattal.

Share.

About Author

Leave A Reply