Drámaian csökkenhet a magyarok száma

0

Egy ENSZ-jelentés szerint a következő évtizedekben rendkívüli módon lecsökkenhet Kelet-Európa, és ezen belül Magyarország népességszáma.

A jelentés megnevezte azt a tíz országot, amelyek népessége várhatóan a leggyorsabban fogy majd 2050-ig, és ezen a listán ott van Magyarország is.

Ha hinni lehet a jelentésnek (és persze nem áll be valamilyen komoly változás), akkor Magyarország lakossága 2050-re alig 8,2 millió fő lesz.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

„Sok közép-kelet-európai posztkommunista ország jelentős demográfiai hanyatlás felé tart. Ráadásul közülük többen is komolyan csökkent a népesség az elmúlt 25 évben is” – hívta fel a figyelmet a Wittgenstein Centre vezető elemzője.

Tomas Sobotka a folyamatot három tényezőre vezeti vissza: a csökkenő születésszám, a jelentős kivándorlás és a relatív magas halálozási arány.

„Azaz amíg a nyugat- és dél-európai országok sok bevándorlót vonzottak, ami jelentősen kiegyenlítette az alacsony születésszám okozta hatásokat, addig keleten egyszerre kell megküzdeni a kivándorlással és a kevés születő gyerekkel” – tette hozzá az elemző.

De lássuk, melyek azok az országok, ahol a következő bő 30 évben 15 százalékkal csökkenhet a népesség!

  1. Bulgária
  2. Lettország
  3. Moldova
  4. Ukrajna
  5. Horvátország
  6. Litvánia
  7. Románia
  8. Szerbia
  9. Lengyelország
  10. Magyarország

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

(Fotó: pixabay.com/TaniaVdB)

Share.

About Author

Leave A Reply