Dógozz mint egy svéd – egy őrületes videó

4

Sárga sportautó érkezik meg egy cég elé, a dögös tulajdonosnő kiszáll, és elindul az épület felé. Odabent az egyik alkalmazott nyomja a szöveget. De hogy jön ide a teniszkönyök, a szülési szabadság és a kollektív szerződés? Hihetetlen videót mutatunk.

„Háromnegyed 9-kor kezdem a napot, leülök a felfújható labdára, ami egyenesen tartja a gerincem, tervezem a nyugdíjat, a jövőm nyugodt, és a teniszkönyökre is van biztosításom” – nagyon durva fordításban így kezdődik az a videó, ami a svéd modellt van hivatva népszerűsíteni, és amin mi nagyon jól szórakoztunk.

„Szeretem és tisztelem a beosztottaim, mindenkire érvényes kollektív szerződésünk van, egyenesen, nyíltan beszélünk egymással, aminek hatását a növekvő pénzhalom is mutatja” – ez már a tulajdonos szövege.

Aztán esik még szó a hathetes szülési szabadságról, a nyári szünetről, a közösen meghozott döntésekről, mindez egy egészen hihetetlen videóban.

A svéd modellt bemutatni igyekvő kisfilm a szakszervezetek és a munkaadók 1938 óta tartó együttműködését van hivatva dicsőíteni (hogy jól csinálja-e, azt majd ti eldöntitek), no meg azt, hogy a kormány a lehető legritkábban avatkozik be a két fél ügyeibe.

„A leginkább érintettek hozzák meg a munkaerő-piacot érintő döntéseket, ami teljesen logikus, nem igaz? Hiszen ki lenne a leginkább felkészült ezeknek a döntéseknek a meghozatalára, ha nem azok, akik részesei annak?” – teszi fel a kérdést a The Swedish Part Modelt népszerűsítő Like a Swede oldal.

Szerintük a közös megállapodások eredménye az, hogy a munkahelyeken boldog és kreatív emberek dolgoznak, ami a munkaadóknak is jó, azaz igazi nyerő helyzet ez mindkét fél számára – írja az oldal.

Az nem lehet kérdés, hogy a magunk részéről azonnal csomagolnánk és költöznénk Svédországba, más kérdés, hogy a valóság mennyire van köszönőviszonyban a videóval. Mert ezzel kapcsolatban azért vannak kételyeink – a kisfilm azonban nagyszerű szórakozás, azt garantáljuk!

Share.

About Author

4 hozzászólás

 1. háát 😀
  – nem hat hetes a szülési szabadság, hanem sokkal több, és az apának is jut min. 2 hónap;
  – egyenes, nyílt beszéd max a bevándorlók között van, a svédekre nem túl jellemző;
  – nyári szünet okés, igaz, épp kérték, hogy max 5 hetet vegyünk ki egyben (kinek van enni?);
  – közösen meghozott döntés… jah. möte hátán möte (möte = megbeszélés), de hogy eredménye is lenne… 😀

 2. És ezt feka zenével és négerrel meg ázsiaival kell reklámozni? e nélkül már nem menő?
  Szánalom.
  Mintha 14 éves kis proligyerekeknek akarnák felvázolni a helyzetet, de nem hinném hogy ők komoly célcsoport..

  ja nem…hülye vagyok, ma már mindenki 14 éves kis pöcs szinten van, nekik meg ez kell!

 3. szollár ákos on

  Az afrikai származásu népitancos sose jut iróasztalhoz svédországban,az ázsiatikus pincérnö, teszi magát az étterem szerb mafioso tulajdonosának a flanc nevu kocsijával.
  Nem értem miért csinálták ezt a clippet,kik,kinek,és egyáltalán!

Leave A Reply