DJ Bobo megvan?

0

Ha azt mondom nektek, DJ Bobo, mi jut az eszetekbe? És az megvan, hogy a böcsületes polgári nevén René Baumannak hívott énekes svájci volt? Egyáltalán, milyen a svájci popzene? Ennek járt utána blogján Svájci Sapka.

„Eddig nem esett szó a svájci könnyűzenéről. Pedig van. Hozzá kell tenni, hogy talán nem bővelkednek annyi „sztárban”, mint mi (jobb is nekik). Igaz, azt az egy, akit mindenki ismer, az tényleg nagyon jó volt. A maga idejében, valamikor a ’90-es években, ha nem csal az emlékezetem.

Ha valaki nincs ott a témában, annak elárulom, hogy DJ Boboról van szó, aki tényleg világranglistás volt. Hozzá kell tenni, hogy ehhez az is kellett, hogy angolul énekeljen.

Nem tudom, hogy vagytok vele, ha autóban ültök… Valami eszközről hallgatjátok a kiválasztott zenéket, vagy csak a rádió szól? Én az utóbbit teszem, ott is vagy az Energye vagy az Aargovia Hitmix szól.

Aztán sorra jönnek jellemzően az amerikai zenék. A napokban felkaptam a fejem.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Már az első taktusok után furcsa hangzása volt, de amint szöveg is lett, már azonosítható volt, hogy svájci az előadó. A hazaiakkal sem vagyok képben, az itteniekkel pláne nem. Így aztán „Google a barátom” és rácuppantam a témára.

Rögtön találtam egy cikket, ami az elmúlt év első félévének termését boncolgatja.

Sajnálatos módon egyetlen svájci dal sem fért bele a Top 10-be. A fenti időszak legrosszabb napja május 28. volt, amikor az első svájci dal a lista 96. helyén volt található.

Az újság szerint a svájci dalok mindig is nehézségekkel küzdöttek, de ez az utóbbi években még jobban szembetűnik a negatív tendencia. Ugyanakkor az albumok eladási számai nem olyan rosszak. (…)

A betelepültek egy része (albánok, szerbek) a sajátjaikat részesítik előnyben. Attól függetlenül, hogy rég ebben az országban élnek, teljesen képben vannak a saját, otthoni előadóikkal.

A másik érdekesség, hogy a bevándorlók egy része pedig visszatért a gyökereihez. Itt érdemes megemlíteni például azt a fiút, Loco Escritót, aki Kolumbiából származik, latin zenei alapokra, spanyolul énekel.

Az egyik szintén népszerű alakulat a Lo & Leduc, két berni fiúból áll (Lorenz Häberli és Luc Oggier), akik 2005 éve vannak a köztudatban és 2015-ben a svájci Music Awardson két díjat is nyertek.”

Na, hát akkor miközben DJ Bobót hallgattok (…), olvassátok el az eredeti bejegyzést is.

Mi az a tíz dolog, amiért szeretek Svájcban élni?

(Fotó: pixabay.com/kaboompics)

Share.

About Author

Leave A Reply