Divatsokk Svájcban

0

A sokk tulajdonképpen az, hogy nincs sokk, illetve az is van, csak mintha a divat nem létezne, amennyiben a svájciak inkább a kényelmet és praktikumot részesítik előnyben – írja a SvájciS(CH)apka blog, és nem vitatkozunk vele (esetleg majd ti), csak közreadjuk meglátásait.

„A nagyobbak öltözködése meglepett, amikor Svájcba érkeztünk. Bevallom, kicsit megnyugodtam, hisz ami otthon a kiskamaszok öltözetét jelenti (tisztelet a kivételnek), az botrányos.

A vastagabb pénztárcájú szülők ragaszkodnak a címkékhez, ezt jól bele is nevelik a gyerekbe. Tök mindegy, hogy kényelmes vagy sem. Legyen rajta valamilyen menő címke, ami már feltételezi, hogy kellőképpen drága és abba a bizonyos kasztba tartoznak. (…)

Mennyivel gazdagabb egy svájci egy magyarnál?

Itt gyakorlatilag „egyenruhában” jártak a gyerekek. Egy helyi ruhagyártó cég árasztotta / árasztja el tiniknek való ruhákkal a kölyköket. Tömegek vásárolnak a boltjaikban, így nem sok különbséget lát az ember, ha megnéz egy osztályfotót. Egyáltalán nincs értéke a címkének. A gyerekek öltözetét tekintve kevésbé lehet belőni a család anyagi helyzetét.

Aztán később, kinőve az „egyenruhás” korosztályból, már mindenki maga választja meg ízlésének és pénztárcájának megfelelő stílust, márkát. Itt már jobban látszik, hogy ki mennyire ad magára, és ha valaki nagyon ki van csípve, az a „Balkánról jött”. 🙂

Egy svájcinak nem számít semmit, hogyan néz ki. Mondhatjuk azt, hogy nem adnak magukra. Nem járnak szoláriumba, műkörmöshöz, kozmetikushoz, és a fodrászok sem véletlenül keresnek rosszul (akik életben tartják a szépségipart, az a korábban említett „Balkán”).

Ebben, mi magyarok is élen járunk. Egy világ dől össze, ha nincs a szomszéd utcában műkörmös (remélem, nem bántok meg senkit, de ez 35 alatt létkérdés).

Egy svájci magyar nanny napja

A helyiek inkább részesítik előnyben a praktikumot és a kényelmet, mint a divatot. Ez nem jelenti azt, hogy nem áldoznak rá, hisz ezek a ruhadarabok/cipők sokkal többe kerülnek, mint egy divatos darab.

Arra sem nagyon adnak, hogy a programhoz öltözzenek. Nem fényezem magam, de ebben még nem sikerült integrálódnunk, rendszeresen túlöltözzük magunkat, bárhova megyünk.

A magam részéről kijelenthetem, hogy prominens személyiségen kívül, normálisan öltözött svájcit nem, vagy nagyon ritkán látok.”

A teljes bejegyzést itt találjátok, érdemes elolvasni!

(Fotó: inspirationholic.com)

Share.

About Author

Leave A Reply