Divat lett a bevándorlók elleni indulat?

1

A jóléti intézkedések ellenére társadalmi nyugtalanság ütötte fel a fejét Németországban. Ennek egyik jelenként a nyár vége óta négyszer gyújtottak Molotov-koktélt a Reichstag, az egyik képviselői irodaház és a konzervatív CDU székháza mellett.

Miközben Németországban az Angela Merkel vezette konzervatívok és a szociáldemokraták (SPD) nagykoalíciójának első teljes éve főleg jóléti intézkedésekkel telt el, a gazdaság stabilitása és az ország nemzetközi tekintélye pedig tovább erősödött, de az év második felében társadalmi nyugtalanság ütötte fel a fejét az országban – írja az MTI.

A nagy pártok politikusai szinte teljes egységben hangoztatják (és kutatások is alátámasztják), hogy a bevándorlás nagyon jót tesz Németországnak, a berlini kormányzati negyedben rejtélyes bevándorlás- és idegenellenes merényletsorozat kezdődött.

Ismeretlen elkövetők augusztus óta négy alkalommal gyújtottak Molotov-koktélt a Bundestag székhelye, az egyik képviselői irodaház és a konzervatív párt székháza mellett (ezekben szerencsére senki sem sérült meg, és a kár sem túl jelentős).

Németország balkanizálódik?

A rendőrök a merényletek helyszínén egy több oldalas dokumentumot találtak, amelyet a hatóságok előtt ismeretlen, Német ellenállási mozgalom nevű csoport jegyez. A támadásokat magyarázó szöveg szerint Németország szétesésével és „balkanizálódásával” fenyeget „a multikulturális, soknemzetiségű, sokvallású lakossági összetétel”, amelyben nem egyetlen közös, hanem több párhuzamos történelmi hagyomány él.

Ráadásul ezek a nézetek az év vége felé több tüntetésen is megjelentek, így például az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom megmozdulásain. A Drezdában indult kezdeményezés gyors ütemben terjed az országban.

Düsseldorfban Dügida (Düsseldorf a Nyugat Iszlamizálódása Ellen), Bonnban Bogida, Kölnben Kögida, Kasselben Kagida néven indult mozgalom a bevándorlás és a menedékjog korlátozásáért, illetve Németország állítólagos iszlamizálódása ellen.

Elemzők abban egyetértenek, hogy szélsőjobboldali erők megpróbálják kihasználni a lakosságban erősödő bizonytalanságot és körvonalazatlan félelmet, első látásra politikailag korrektnek tűnő csomagolásba bújtatják az idegengyűlöletet és a vallási intoleranciát, ami azzal fenyeget, hogy a szélsőségesek eszméi szalonképessé válnak és megfertőzik a társadalom „közepét”.

Sikeres év végén

Ugyanakkor legalábbis a politika felszínén és a gazdaságban 2014 a stabilitás és a kiemelkedően jó eredmények éve volt. A pártok népszerűségi mutatói nem változtak lényegesen, a CDU/CSU pártszövetség támogatottsága 40 százalék körül, az SPD-é 25 százalék, míg az ellenzéki Baloldal és a Zöldek támogatottsága 10 százalék körül mozgott egész évben.

A pártrendszer új szereplője, a Bundestagon kívüli, jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) továbbra is a lakosság 7 százalékának támogatására számíthat, és a liberális FDP továbbra sem éri el a Bundestagba visszakerüléshez szükséges 5 százalékot.

Közben a kormány döntött például az általánosan kötelező minimálbér és több nyugdíjkedvezmény bevezetéséről, emelte a családi támogatásokat és jövőre csökken a nyugdíj- és a társadalombiztosítási járulék.

Ugyanakkor a gazdaság, a foglalkoztatottság és az adóbevétel növekedése, illetve a rekord alacsony kamatszint révén kivételesen kedvező az államháztartási helyzet, így jövőre 46 év után először új hitel felvétele nélkül fedezik a kiadásokat.

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Azért az joggal adhat okot a nyugtalanságra, hogy
    a. nem egy és nem két német [angol, holland, belga, francia] állampolgár ment el Szíriába dzsihádosdit játszani. Ezek visszajönnek asz EU-ba, és kiképzett terroristákká váltak.
    b. Hágában és Düsszeldorfban a muszlimok sáriásat játszanak – saját iszlám szabályokat kérnek számon, amely az adott országok jogrendjével szembenáll.

    A bevándorlásra szükség van, ha a bevándorló jól képzett, rugalmas ember. Szegényekre, rosszul képzett 3.-k országbeliekre nincs szükség, mert csak terroristásat játszanának. (nem tudnak beilleszkedni, mert nem rendelkeznek a megfelelö képseeégekkel => frusztráció => iszlámosdi).

    Sajnos a cikkben ez a distinkció hiányzik.

Leave A Reply