A dinamikus lassúság városa

0

OK, kétségtelenül elsőre kissé furán hangzik a cím, pedig igaz, hiszen Nantes egyszerre egy dinamikusan fejlődő város, ugyanakkor még él benne a franciák lassú, kényelmes tempó iránti igénye. Ám nem csak ezért lehet szeretni – hogy miért is, azt Zsófi, a Fromázs blog szerzője szedte össze, persze 10 pontban, csatlakozva a sorozat eddigi darabjaihoz. (És küldött képeket is, melyekért hálás köszönet.)

Nantes hangulatos és dinamikusan fejlődő város

A város se nem túl nagy se nem túl kicsi. A belvároson kívül is több, családi házas vagy alacsony emeletes házas kerület van, kevés a panel, nincs sok toronyház, ezért számomra nagyon hangulatos. Plusz pont, hogy a tömegközlekedés is jó és sokan bicikliznek.

Nantes lakossága jelenleg 298 000 fő és évről évre növekszik (a külvárosokkal együtt kb. 500 000 fő lakja). Minden évben egyre több vállalat is költözik a városba, amelyet a start-up kultúra egyik központjának is tartanak Franciaországban.

2004-ben a Time magazin Európa legélhetőbb városának választotta és az elmúlt egy évben számos dicsőítő cikket olvastam arról, hogy miért jó Nantes-ban dolgozni.

Sok a nagyobb méretű park a városban

A városban a parkokat úgy helyezték el, hogy bárhol is lakik az ember, találhat relatíve közel magához zöld területet. Több parkban van pancsoló nyáron a gyerekeknek, ami egy szimpla beton medence megtöltve vízzel, de mindenkinek ingyenes a belépés.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Aki pedig áldozna egy-két eurót gyermeke szórakoztatására, az befizetheti körhintára vagy bobozni is. Nem nagy összeg és ezekkel mindig ki lehet csalogatni a gyerekeket a friss levegőre vagy egy városi sétára (ugyanis körhinta a város közepén is van !), ha nekem akad elintéznivalóm.

Nantes folyói –  a Loire és az Erdre

Számomra, ha egy városnak van folyója vagy tó a közelében az mindig egy plusz pont. Ha az ember egy kis vízparti nyugalomra vágyik le lehet sétálni a folyóhoz és bámulni a vizet. A folyóparton néhány helyen van kijelölt grillező hely is.

Az emberek alapvetően pozitívan állnak hozzá az élethez

Nantesban tapasztalataim szerint a légkör kellemes, az emberek nem kritizálnak durván mindenkit, tudnak kultúráltan vitatkozni, többnyire törekvőek, támogatók és igyekeznek jókedvűek lenni a mindennapokban.

Gondolkodásuk praktikus, nyitott és lendületes. Találkoztam már munkanélküli franciákkal is, de az volt az általános, hogy éppen valamilyen tanfolyamot végeztek, hogy utána könnyebben találjanak munkát.

Mindenkinek van valami problémája itt is, de úgy látom, hogy azonnal valami megoldáson törik a fejüket.

A franciák megadják a módját az evés-ivásnak, de mértékletesek

Kávé, bor, nyugalom. A franciák mindent nyugodt, lassú tempóban fogyasztanak el. Igaz, egyre többet látok Nantes belvárosában is olyan embereket, akik egy óriási szendvicset majszolva igyekeznek valahova az utcán, tehát a rohanás már itt is felütötte a fejét.

Azért a nap minden szakában lehet látni a kávézókban egy csésze presszókávé mellett nyugodtan ücsörgő, olvasó vagy dohányzó embereket. Itt nem vet ránk a pincér szúrós pillantásokat, hogy miért ülünk már egy órája az üres poharunk mellett.

Az alkoholfogyasztás pedig itt a mindennapi élet része, viszont ebben is ugyanolyan mértétéktartóak, ahogy az evésben is. Rengeteg féle zöldséget lehet itt kapni és a receptjeik zöme rövid és  egyszerűen elkészíthető.

A múzeumok

Nantes-ban minden hónap első vasárnapján ingyenes a legtöbb múzeum. Remek Természettudományi Múzeum és Szépművészeti Múzeum van itt, a Nantes történetét és történelmét bemutató, interaktív vármúzeum pedig egészen óriási, két óra alatt sem lehet a végére érni, ha az ember mindent el akar olvasni.

A nemzetközi jelleg és a rengeteg angol ajkú

Nantesban rengeteg angol és ír él, valamint – számomra meglepően – nem kevés amerikai. Mivel én az angol nyelv szerelmese vagyok, ez számomra nagyon vonzó, főként addig, amíg az ember nem tud elég jól franciául.

Az angolszáz közösség abszolút befogadó minden más nemzetiséggel szemben. Az angolul beszélő, Nantes-ban élő külföldieknek van egy nagyon klassz Facebook-csoportja – a Knowing Nantes – amely majdnem 3000 főt számlál.

Az oldalon egymásnak segítünk, tanácsokat adunk, bármilyen kérdéssel, problémával lehet a csoporthoz fordulni és havonta egyszer szerveznek egy borozós-sörözős estét egy bárban, ahol mindig sokan vannak.

Aztán ezen felül ott vannak a vegyes párosok. Igaz, francia barátom még nincsen (lehet, hogy nem is lesz), de ismerek nagyon jó fej amerikai-francia, kambodzsai-francia, japán-francia, magyar-francia, fülöp szigeteki-francia, cseh-francia és lengyel-francia párokat.

Az apéro hagyománya

A vacsora előtti iszogatás-eszegetés úgy fél 7 körül az apéro. Jön egy kis aperitif a pohárba, hogy megismerjük a francia röviditalokat, specialitásokat és mellé kapunk beszélgetés közben egy kis cseresznyeparadicsomot, olivát, mogyorót, chipset, még jobb esetben kis meleg falatkákat leveles tésztából, vagy lazacos blinit, a sor végtelen.

Vendégeket is szokás itt hívni apéróra, ami két dolgot jelenthet. Vagy korán kezdik, úgy este hat körül, de ilyenkor illik este nyolc tájt elköszönni, hogy mindenki nyugodtan megvacsorázhasson a saját otthonában.

Ha viszont apéro cím alatt későbbi időpontra kapunk meghívást és fiatalokról van szó, akkor az egy laza házibulit takar esti iszogatással-beszélgetéssel, ropogtatnivalóval esetleg egy tésztasaláta vagy valami egyszerű és gyors hideg étel kíséretében.

A sajtok isteniek

Jöhet a klisé. Imádom a francia sajtokat, az óriási választékot és hogy a boltban a legolcsóbb “ipari” camembert, vagy kecskesajt is finom, nem beszélve arról, ha az ember a piacon a sajtárustól vásárol.

Nem kell soha megfagyni

Nantes-ban enyhe a tél, ezt imádom. Azért itt is hideg van télen, de ritkán fordul elő, hogy komolyabb mínuszokkal találjuk magunkat szembe. A levegő pedig, ha hideg van akkor sem csípősen hideg, hanem sokkal kellemesebb.

A nap sokat süt ősszel és télen is, annak ellenére, hogy az esős napok száma is magas, de nagyon ritkán esik az eső egész nap és néha csak egy enyhe zuhanyhoz hasonó módon érezzük a cseppeket.

Egy napon belül is sokszor változik az időjárás, ami azért jó, mert ha például délelőtt nem lehetett kimenni az eső miatt akkor még van esélyünk rá hogy délután majd lehet. Nem vész kárba egy egész nap csak azért mert esik az eső.”

Ha szívesen olvasnál még Zsófitól, látogass el a blogjára!

Share.

About Author

Leave A Reply