Darth Vader sálja

0

Hogy mit keres a Határátkelőn Darth Vader sálja? Hát csak annyit, hogy miközben Európa éppen megpróbálja kiheverni a karácsonyi megpróbáltatásokat és felkészülni a szilveszterre, Isztambulban hiába állította fel mindenki december elején a karácsonyfát, az ünnep egy kicsit bonyolultabb dolog, mint nálunk. Nyugi, mindjárt rátérünk Darth Vaderre is az Isztambul info oldal segítségével.

A dolog úgy áll, hogy Isztambulban több keresztény vallás találkozik. A nyugati keresztények (pl. római katolikusok) december 25-én karácsonyoznak. Kivéve persze a magyarokat. Belőlük is van legalább 100 darab Isztambulban.

A keletiek már kevésbé egységesek. Az örmények Jézus valódi születésnapján ünnepelnek, amelyik viszont január 6-ra esik. Míg az ortodoxok rendesen december 25-én karácsonyoznának, ha nem tolták volna el a naptárat.

Mára már azért rendbe tették a naptárat, de eszük ágában sincs a kiátkozott nyugatiakkal közösködni, így náluk a december 25. január 7-re esik. Így legalább a rokon örményekhez közel ünnepelhetnek. A kiátkozottak meg legyenek csak kiátkozva!

Rajtuk kívül még vannak szír keresztények és anglikánok is. Meg még egy-két alternatív keresztény társulat.

Vallási szempontból tehát elég nagy a kavar (bár a lakosság 98 százaléka muszlim), abban viszont nagy az egység, hogy az egész országban tombol a Star Wars őrület.

Bár az az igazság, hogy a törökök alapvetően nem őrülnek meg a Csillagok Háborújáért. Az ő örök kedvencünk a Pókember, a Batman (ilyenből még város is van!) meg a Miki egér.

Ettől függetlenül a boltok próbálják elhitetni, hogy tombol a Star Wars őrület. Hátha az ember úgy gondolja, hogy a szomszéd már megvette a saját Yodáját, és akkor hősünk nem akar majd lemaradni, és legalább egy Darth Vaderrel rálicitál.

Ha bejön a számítás, akkor utána a szomszéd – akinek egyébként esze ágában sem lett volna Star Wars cuccost venni – látja, hogy hősünk milyen jól felszerelkezett, így ő is rohan a boltba vásárolni.

Az üzleteket ellepték a Star Wars feliratú/emblémás/stb. termékek. Szinte majdnem minden üzletben, szinte majdnem minden árutípusban találunk valamit, ami Star Wars-os. Kivéve a gyümölcsöket. Pedig egy Darth Vader-es banán milyen menő lenne! De ilyen eddig csak Minionos volt.

A sarki szupermarketben egy külön sarkot (dobozt) tesznek ki a Star Wars termékek. De mivel ez a bolt nem tartozik a nagy és erős üzletláncok közé, így az igazán menő portékákkal nem találkozhatunk. Nincsen 1:1-es méretű Boba Fett baba potom 3.000 euróért. Be kell érni kevesebbel.

Ilyenek vannak, mint Star Wars poszter (garantáltan eredeti, a szemközti fénymásoló szalon hitelesítésével). Vagy Star Wars poháralátét. Hozzá természetesen Star Wars bögre. No meg Star Wars táska.

De az igazi sztár nem más, mint a Darth Vader fekete sálja!

Pedig nincs is neki…”

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el, ha jól akartok szórakozni!

Share.

About Author

Leave A Reply