Dárdai: „Így lettem berlini és maradtam magyar”

0

Aligha túlzás azt állítani, hogy Dárdai Pál ma a nemzetközileg leginkább elismert magyar a futballvilágban. A német Hertha vezetőedzője egy interjúban beszélt arról, hogy eredetileg haza akart térni Pécsre, de aztán máshogy hozta az élet, miközben az is kiderült, pár gyümölcsfa mellett neki a szülővárosából.

“A kilencvenes években, a rendszerváltás után sokan gondolták úgy a magyar futballban, hogy gyorsan alá kell írni külföldre, ahol az ember nagy futballista lehet, profiként jó pénzt kereshet, meg lehet gazdagodni és utána haza kell menni.

Ezért aztán én is házat építtettem Pécsen, és úgy rendezkedtem be, hogy a pályafutásom végén visszatérek. Ez volt az álmom. Aztán másképpen alakult, és ebben a szerencse is közrejátszott. (…)

Nekem az volt a szerencsém, hogy nem kisvárosba kerültem, ahonnan az ember tovább vágyik, hanem egy világvárosba, Berlinbe, ahol a futballtudásom mindig elég volt a német és a nemzetközi szinthez. (…)

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Nekem pedig a játék a mindenem, mindig is ezzel akartam foglalkozni, ráadásul a gyerekeken is láttuk, hogy nemcsak szeretik a sportágat, ügyesek is, jó közegbe kerültek.

Úgyhogy elkezdtünk telket keresni Berlinben, amelyen aztán felépült a mostani házunk, és mire eljutottunk idáig, úgy alakult, hogy Pécshez sajnos már nagyon kevés kötődésem maradt.

Az összes gyümölcsfámat édesapám ültette, Pécsről kerültek ide. Ennyi maradt a szülővárosomból: két alma, egy körte, két meggy, egy cseresznye. A fügék már nem magyarok. (…)

Mindig próbáltam úgy alakítani az életem, hogy a két otthoni központ Pécs és Zamárdi legyen. A Balaton-parti városba több mint tíz éve járok nyaralni, ezért annak idején ott is úgy kerestem telket és építettem rá nyaralót a családnak, mint korábban Pécsen. (…)

A Balaton viszont gyönyörű, és szerettem volna, hogy Magyarország a fiúkban is megmaradjon – sikerült is, mert szívesen jönnek, én pedig úgy érzem, így tudtam a magyarságomat legjobban megőrizni, és így tudtam legjobban összekapcsolni a berlini életünkkel.

Mindhárom fiam beszél magyarul, kettős állampolgár, a legkisebb, Bence automatikusan megkapta, a többieknek a Német Labdarúgó-szövetség intézte el. Szóval, így lettem én berlini, és így maradtam magyar.”

A teljes interjút a Nemzeti Sport oldalán olvashatjátok el.

Dárdai: németebb akarok lenni a németnél

Share.

About Author

Leave A Reply