Dániai élet a bizalomtól az öltözködésig

0

Olvashatunk akármennyi cikket és posztot egy adott országról, igazán csak a helyszínen ismerkedünk meg a szokásokkal, elvárásokkal, legyen szó munkahelyi kultúráról vagy öltözködésről. Felkészülni ezzel együtt nem árt, ebben próbál meg segíteni Kay is, aki több mint egy évtizede él Dániában, így alapos tapasztalatok birtokában osztotta meg a legfontosabbakat, elsősorban a munkahelyi viselkedés szabályaira koncentrálva.

„A bizalom olyan alapvető a dánoknak, annyira beépült a kultúrába, hogy olyan, mint halnak a víz: bár körülveszi őket, szinte észre sem veszik.

Ha határátkelőként olyan kultúrából érkezik az ember, ahol más az őszinteség és a bizalom társadalmi szerepe, akkor nagyon oda kell figyelni, mert ha az ember egyszer elveszíti a dánok bizalmát, akár csomagolhat is… A bizalom kicsit olyan, mint a szüzesség: csak egyszer lehet elveszíteni.

Ráadásul nem kell nagy dolgokra gondolni, egészen könnyen belefuthatunk nem várt helyzetekbe. Például a munkahelyen a főnök ránk bíz valamilyen feladatot és a magunkkal hozott kultúra azt sugallja, ne mondjunk neki olyat, amit szerintünk nem szeretne hallani. „Készen lesz péntekig” – kérdezi? „Ó, hogyne” – feleljük, mert nem akarunk rossz színben feltűnni előtte.

Pedig pontosan tudjuk, hogy nem leszünk készen péntekig, így amikor eljön a hét utolsó munkanapja, ki kell találnunk valamilyen elfogadható magyarázatot.

A helyzet viszont az, hogy a dán főnökök nem bánják, ha ellentmondanak nekik. Többre értékelik, ha azt mondjuk: „A péntek szerintem túlzás. Jövő szerdára meg tudom csinálni, ha minden mást félreteszek”, mintha bevállalunk valamit, amit nem tudunk teljesíteni.

Márpedig ha péntekre nem vagyunk kész, akkor az óhatatlanul erodálni kezdi a hitelességünket előtte.

A hibák elismerése

A dán kultúra része az is, hogy az ember képes elismerni a hibáit. A munkahelyeken tisztában vannak azzal, hogy mindenki követ el hibákat. A dánok ezt úgy kezelik, hogy a lehető leggyorsabban beismerik, majd továbblépnek, megpróbálva helyrehozni azt.

Nyilván nem hagyják szó nélkül a történteket, de az erőfeszítések nagy részét a hiba kijavítására fordítják majd.

A problémát az jelentheti, ha olyan kultúrából érkezünk, ahol a hibázás megalázó, amit minden úton és módon el kell kerülni. Ez egy dán munkahelyen nem megy, ha megpróbáljuk elmismásolni azt, vagy ne adj Isten egyenesen hazudunk róla, akkor nagyon gyorsan munka nélkül találhatjuk magunkat. A hibát megbocsátják, a hazugságot nem.

Korrupció

Dánia hagyományosan a legkevésbé korrupt országok közé tartozik, és bár néha idegesítően lassú tud lenni az ügyintézés, egy biztos: senki nem várja el, hogy némi ajándékkal vagy pénzzel olajozzuk meg a fogaskerekeket.

Ennek megfelelően a munkahelyen nyilvánvalóan elképzelhetetlen, hogy egy beszállító (esetleg egy adott pozícióra pályázó reménybeli alkalmazott) pénzt kínáljon a szerződésért cserébe. Megpróbálni sem érdemes.

Persze akadnak bonyolultabb kérdések is. Felhasználhatjuk-e az üzleti repülőutakon szerzett pontokat magáncélra? Használhatjuk-e a céges nyomtatót arra, hogy azon nyomtassunk ki saját célra szánt hosszabb szövegeket?

Kétséges esetekben érdemes megkérdezni a felettest vagy a HR-osztályt. Írásban, hogy legyen nyoma… (ja, és nem árt kinyomtatni sem, mert ha elbocsátanak, akkor hiába van meg a céges emailben a válasz).

Mi a helyzet akkor, ha egy üzleti partner ajándékoz meg minket? A legtöbb dán cégnél erre meglehetősen szigorú szabályok vannak, mindenképpen tájékozódjunk, mielőtt elfogadnánk bármit.

Azt sem várja el senki, hogy mi adjunk ajándékot a főnöknek vagy a kollégáknak, kivéve a kifejezetten különleges alkalmakat, például egy gyermek születését. Ilyenkor jó eséllyel valaki körbejárja a többieket és kisebb összegeket lehet beadni egy közös ajándékba.

Munkahelyi születésnapok

Ha valakinek születésnapja van, akkor (ki nem mondott) elvárás, hogy vigyen be a munkahelyre némi süteményt, amit megoszt a többiekkel. Nem ritka, hogy ilyenkor egy dán zászlót kapunk az asztalunkra.

Nem elvárás ugyanakkor kártyát vagy ajándékot adni a munkatársunknak, bár a kerek születésnapokra azért előfordul kisebb gyűjtés, amiből a végén közös ajándék kerekedik.

Karácsonykor a cég néha megajándékozza az alkalmazottakat, jellemzően valamilyen apró, de nem gagyi ajándékkal. Ilyenkor vagy mindenki ugyanazt kapja, vagy 2-3 különböző (de azonos értékű) ajándékból választhatunk.

Öltözködés

Jó hír, hogy nem kell túl sokat költeni az öltözködésre, általában nem elvárás a túlzott kiöltözés a munkahelyen (sem). Nyilván egy minimum szintet hozni kell, de nem kell túlzásokba esni. A bordó, sötétkék, sötétzöld, barna vagy fekete színekkel nem tudunk tévedni.

A dánok a munkahelyen is a visszafogottságot díjazzák, a nagyon látványosan drága, márkás holmikat nem illik villogtatni, de a minőséget díjazzák. Az öltönyt-nyakkendőt csak a pénzügyi szektorban várják el, bár a fiatalok már itt is megengedik néha maguknak, hogy az ing felső gombját nyitva hagyják.

Érdemes beruházni egy minőségi hosszabb kabátba, amivel kihúzhatjuk októbertől áprilisig a téli szezont. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy Dániában ugyan tud hideg lenne, azért ez nem a sarkvidék és nem is Észak-Norvégia, szóval nem kell túlzásokba esni.

A külföldiek néha beleesnek abba a hibába, hogy túlgondolják a dániai hideget, így könnyen átizzadhatnak néhány októberi délutánt, mielőtt rájönnek a tévedésükre. A legjobb választás az olyan vízhatlan kabát, ami azért munkahelyre is viselhető.

Mindezek fényében célszerű Dániába érkezés után felújítani a ruhatárat. Aminek jelentős hátránya, hogy még leértékelve is simán kerülhet kétszer annyiba, mint máshol.

Ezzel együtt sem rossz ötlet, ugyanis az ember igazán a helyszínen érez rá a munkahelyi és hétköznapi öltözködési elvárásokra, a helyi divatra és akkor úgyis frissíteni kell a ruhatárat. Ezzel együtt érdemes kivárni a jellemzően évente kétszer beütemezett leárazási hullámot – ezt teszik egyébként a dánok is…”

Akit bővebben is érdekel Dánia, Kaynek van egy nagyon jó, az országgal, a hétköznapokkal foglalkozó oldala, érdemes felkeresni.

(Fotó: pixabay.com/rawpixel)

Share.

About Author

Leave A Reply