Csúnyán betehetnek az írek a szomszédnak

0

Érthető okokból talán valamivel kisebb súlyt kap a Brexit-tárgyalásokról szóló magyar nyelvű híradásokban, de van egy téma, ami még a szigetországban élő uniós határátkelők helyzeténél is komolyabb bonyodalmat (hadd ne mondjuk: már-már megoldhatatlan problémát) jelent: az ír-északír határ kérdése.

A napokban a londoni alsóház illetékes szakbizottsága jelentette ki: nehéz elképzelni, hogyan kerülhető el a fizikai határellenőrzés visszaállítása az Ír Köztársaság és Észak-Írország között az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése után.

Simon Coveney ír külügyminiszter a BBC rádiónak ugyanakkor azt mondta: Dublin a két hét múlva esedékes EU-csúcsig írásban szeretne megoldási javaslatokat látni London részéről a határ újbóli megjelenésének elkerülésére.

A brit parlament alsóházának összpárti Brexit-bizottsága tanulmányában kiemeli, hogy Írország és Észak-Írország határán több mint kétszáz átkelőhelyen zajlik a forgalom vámellenőrzés nélkül.

Mutass fityiszt a Brexitnek! Válogass nagy-britanniai álláslehetőségek közül!

Azt ugyan mind a brit kormányfő, mind az Európai Unió kijelentette, hogy kizárt dolog a fizikai határellenőrzés visszaállítása, ám ezt „kissé” megnehezíti, ha a britek az EU mellett az unió egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépnek.

Ebben az esetben ugyanis Írország és Észak-Írország határa lesz az Európai Unió vámhatára, amit viszont valahogyan ellenőrizni és védeni kellene. Jelen pillanatban ugyanis az InfoRádió tudósítója által idézett szakértők szerint minden jelenleg elképzelhető megállapodási lehetőség jogilag megkövetelné a vámellenőrzést Írország és Észak-Írország határán.

Ami miatt a dolog magyar szempontból is érdekes lehet, Simon Coveney ír külügyminiszter kijelentette, ha a december 14-én kezdődő EU-csúcsig nem fogadnak el semmilyen szöveges javaslatot az ügyben, akkor Írország nem járul hozzá a Brexit-tárgyalások következő szakaszának elkezdéséhez.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Share.

About Author

Leave A Reply