Csúnyán alulbecsülték a britek az ottani magyarok számát

0

A határátkelés egyik nagy kérdése mindig is az volt, hogy vajon hányan élnek külföldön. Mindenféle számok megjelentek már, az ember pedig hajlamos volt azt gondolni, hogy a statisztikai hivatalok azért nagyjából talán jól lövik be az adatokat. Egy biztos: a britek csúnyán mellétrafáltak.

Olyannyira, hogy 2016 előtt a brit statisztikai hivatal (ONS) éveken át alulbecsülte az európai uniós társországok egy részéből érkezők számát a nettó bevándorlásról szóló jelentéseiben (cserébe viszont valószínűleg túlbecsülte az EU-n kívüli országokból érkezőkét).

A hiba nyolc országot érintett az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozó tíz közül: Csehországot, Észtországot, Lengyelországot, Lettországot, Litvániát, Magyarországot, Szlovákiát és Szlovéniát – írta az MTI.

Új elemzések alapján az ONS közölte, hogy 2015-2016-ban az európai uniós társországokból érkező nettó bevándorlás (az érkezők és a távozók számának különbsége) 16 százalékkal (29 ezer fővel) volt magasabb az eddig véltnél. Ez azt jelenti, hogy a 2016 márciusával zárult egy évben 178 ezer helyett 207 ezer volt a nettó bevándorlás mérlege.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Az Európai Unión kívüli országokból érkező bevándorlók száma a valóságban viszont 13 százalékkal volt alacsonyabb a jelzettnél. Kiderült ugyanis, hogy több külföldi diák távozott az országból a korábban becsültnél.

Az ONS közölte, hogy a bevándorlásra vonatkozó statisztikái megbízhatóságának besorolását „leminősítette”, és irányelveinek megfelelően “kísérleti statisztikaként” hivatkozik rájuk.

Az Oxfordi Egyetem mellett működő független migrációkutató elemzőműhely, a The Migration Observatory igazgatója a BBC tudósítása szerint azt mondta: adataik egy ideje arra utaltak, hogy valami nincs igazán rendben.

Madeleine Sumption emlékeztetett arra, hogy a negyedéves jelentésekben közzétett adatok hitelességének különösen a kormányzat bevándorláspolitikája miatt van jelentősége.

A 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt élén David Cameron, majd Theresa May miniszterelnök célkitűzése is az volt, hogy a nettó bevándorlás csökkenjen évi százezer alá. Ez azonban egymást követő 37 negyedév alatt nem valósult meg. A párt jelenlegi vezetője, Boris Johnson kormányfő a brit EU-tagság október 31-én várható megszűnésének közeledtével már nem hangoztatja ennek jelentőségét.

Share.

About Author

Leave A Reply