A csúfos leszereplés után szép meglepetést okoztak a magyar gyerekek

0

A siralmas PISA eredmények után nyilvánosságra kerültek a PIRLS nemzetközi szövegértési-vizsgálat eredményei: a magyar gyerekek jól szerepeltek. Van még remény a magyar oktatási rendszer számára?

A napokban tették közzé a PIRLS nemzetközi szövegértési-vizsgálat eredményeit. A felmérést 2001 óta minden ötödik évben kezdeményezik a negyedikes tanulók körében, amelyben 50 ország érintett.

Kiderült, hogy Magyarország 2016-ban a jobbak között teljesített a 9-16. helyen végeztek a gyerekek. Átlagosan 554 pontos eredményt értek el – jócskán az 500 pontos nemzetközi átlag felett -, amely 11 ponttal jobbnak bizonyul a 2011-es mérésen nyújtott teljesítménynek.

Az Index összegzése szerint a PIRLS-ön kétféle szöveget kapnak a gyerekek, hogy azokban visszakeressék és értelmezzék az információkat, egyszerűbb következtetéseket vonjanak le: egy meseszerűbb, élményszerző, és egy tankönyvesebb, információszerzőt.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Miközben az ázsiai gyerekek inkább az információközlő, az európaiak és a mieink is inkább az élményszerzőkben jobbak. Ez most is így van, de a magyar gyerekek eredménye most az utóbbiban javult valamivel jobban.

„Gratulálok a magyar diákoknak és az alsó tagozatban tanítóknak” – kommentálta a friss adatokat Palkovics László oktatási álamtitkár. Elmondta emellett, hogy „a negyedikeseknél az iskola már tud hozott hátrányokat kompenzálni: még a hátrányosabb helyzetű családokból jövő magyar gyerekek is jobban teljesítettek, mint a nemzetközi átlag”

Az élmezőnyt Szingapúr és Oroszország vezeti, nem sokkal lemaradva pedig még Hong Kong, Írország, Finnország, Lengyelország és Észak-Írország tartozik a legjobbak közé.

A PIRLS-nél mindig 500 pont a nemzetközi átlag, definíciószerűen, ugyanis mindig 500-ra standardizálják a skálát. A magyar gyerekek pedig jócskán az átlag feletti értéket, a feljebb említett 554 pontot érték el.

Érdemes megjegyezni, hogy ugyan most jobb eredményeket értünk el, a PIRLS vizsgálaton nem ugyanazokkal az országokkal versenyzünk, mint a PISA teszt során.

A család és a lakóhely sokat számít: ott, ahol vannak otthon könyvek az átlag értékek 603, 547 és 463 pont közé esnek. A javuló pontszámok azzal indokolhatók, hogy magasabb a jobb helyzetben élő családok száma.

Magyarországon azonban már nagyobb differenciálról beszélhetünk: a budapesti gyerekek adatai javultak, míg a községekben élők rontottak eredményeiken, ami arra enged következtetni, hogy egyre nagyobbak a területi különbségek.

Ezen a tavalyi szövegértési mérésen Magyarországról közel 5000 gyerek vett részt 149 iskolából.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

 

(Fotó: pixabay.com/White77)

Share.

About Author

Leave A Reply