Csoda történt: Magyarország megelőzött egy régi uniós tagállamot

0

Méghozzá a fejenként számolt bruttó nemzeti össztermék (azaz a GDP) tekintetében. Mielőtt azonban nagyon örülni kezdenénk, a rossz hír az, hogy nem a magyar gazdaság repeszt ennyire, hanem a görög állt bele teljesen a földbe.

Több mint egy évtizednek kellett eltelnie, s az egyik uniós nemzetgazdaság elhúzódó válságának kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy gazdasági összteljesítménye alapján Magyarország megelőzzön egy régebbi uniós államot.

Az évek óta Európa egyik leggyengébb gazdaságának számító görög a GDP tekintetében egy évtizede még durván 50 százalékkal jobban állt, mint Magyarország (vásárlóerő-arányosan számolva).

Tavalyelőtt viszont már egy „hajszálnyival”, egy főre vetítve 233 dollárral, tavaly pedig már három százalékkal, 813 dollárral a honi gazdaság teljesítménye felülmúlta a görög GDP-t – derül ki az IMF által kiadott World Economic Outlook 2017 adataiból.

Külföldre mennél dolgozni? Válogass közel 1000 állásajánlat közül a Határátkelőn!

Miközben Magyarországon a múlt évben egy személyre vetítve 27 482 USD-nek felelt meg a bruttó hazai termék (vásárlóerő-paritáson), Görögország hasonló értékére 26 669 dollárt számolt a Nemzetközi Valutaalap – írta a HVG.

Magyarország 2008 óta 22,8 ezerről 27,5 ezer dollárra emelte fel (az ár-érték arányosan kalkulált) GDP mértékét, miközben Athén teljesítménye ezzel párhuzamosan 31,6 ezerről 26,7 ezer USD-re esett vissza egy főre számolva.

Míg az utóbbi szűk évtizedben a nem különösebben szárnyaló magyar gazdaság összességében 21 százalékkal volt képes növekedni, Görögország teljesítménye 16 százalékot zuhant.

Magyarország gazdasági pozíciója a volt szovjet típusú – ma már uniós – (tag)államokhoz képest egyébként kivétel nélkül romlott a 2004-ben vagy később történt csatlakozások óta.

Annak idején még mögötte állt Szlovákia, Lengyelország, Litvánia és Észtország, mára az egy főre jutó GDP alapján már mindegyik megelőzi Magyarországot. Lettország, Románia, Bulgária pedig sokat lefaragott hajdani tetemes hátrányából.

A csatlakozás idején Magyarország a 25 uniós tagállam között egyébként a 19. helyen állt gazdasági potenciálja alapján. Azóta Budapest az immár 28 tagország között lecsúszott a 23. helyre.

(Fotó: pixabay.com/moniek58)

Share.

About Author

Leave A Reply