Csoda Svédországban

0

Ez most ugyan foci lesz, de nem a válogatott, amely hatalmas meglepetésre kiverte az olaszokat és kijutott a jövő évi világbajnokságra, hanem egy egészen kis csapat története, amit az Északon élünk blog írt meg.

„A svéd klubfutball, a hazai csapatok kábé azon a szinten vannak, mint a magyarok. Azaz kb a béka s3gge alatt. (…) Aki egy egyeneset tud rúgni a labdába, azt szinte azonnal viszik is külföldre.

Bár itt errefelé még azért van néző, piaci alapú támogató is, nem csak kormányközeli oligarchák, mint mondjuk a magyar mennyei bajnokságban. Illetve időnként fel-felbukkan egy-két tehetség, akik nagycsapatokba is eljuthatnak.

De most az aktuális cikknél belevegyül a fociba még egy jó adag aktuálpolitika is: egy svédországi kiscsapat a hetedosztályból indulva öt év alatt, öt bajnokságot megnyerve, mindegyiknél szintet lépve, mostanra meg sem álltak az első osztályig.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

(Itt a skandináv népeknél tavaszi-őszi rendszer van, vagyis nem nyár elején, hanem a naptári év végén avatnak bajnokot minden szinten.) Ami a pikantériát adja, hogy a játékosok nagy része kurd származású, az alapítók közül legalábbis mindenki. (…)

Nem győzök elismeréssel hümmögni. Végre ismét egy jó kezdeményezés, amelynek már induláskor is az volt a célja, hogy a fiatalokat összefogja, támogassa, segítse szociálisan, hogy ne csellengjenek-kallódjanak, illetve a felesleges energiáikat is inkább a sportban vezessék le. (…)

Nagyon örülök ezeknek a kezdeményezéseknek, maximális kalaplengetés a részemről, jó volna még sok ilyet látni. És még a mázlival sem állnak hadilábon, sikerült megúszniuk a Germanwings-tragédiát…

Aminek viszont még jobban tudnék örülni, ha ehhez hasonló cikkeket lehetne olvasni az itteni, vagy más országokba szakadt magyar közösségről is. Csak hát mi itt és máshol sem vagyunk annyian, hogy egy ilyen hírnek esélye legyen.”

A teljes posztot itt találjátok.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

(Fotó: facebook.com/DalkurdFFofficial)

Share.

About Author

Leave A Reply