Csernobil egyetlen gyermeke

0

Egyetlen gyerek született az 1986-os atomkatasztrófa után a kitelepítési zónában, de szerencsére egészséges felnőtt vált belőle.

Marijka születése 1999-ben nagy figyelmet kapott. Tizenhárom évvel a csernobili robbanás után ő volt az első és máig az egyetlen gyerek, aki a reaktor közelében jött világra.

Szülei a tiltás ellenére a kitelepítési zónában maradtak, mivel a hatóságok nem biztosítottak nekik megfelelő lakhatást máshol.

A családot sok bírálat érte felelőtlensége miatt, sokan azzal vádolták őket, hogy halálra ítélik a gyereket. A kislány abban a folyóban úszott, ahol a halak is erősen sugárfertőzötté váltak, olyan tejet ivott, amit a szennyezett földeken legelő tehenekből fejtek.

A lány eddig nem sokat szerepelt a médiában. Most 19 éves, és Kijevben tanul egy felsőoktatási intézményben. Mellette egy bárban dolgozik, hogy tanulmányait tudja fizetni. „Jól vagyok, működöm. Ellátom magamat” – mondta.

Anyja, Lidia Szovenko is cáfolta, hogy Marijka egészségével gond lenne: „Az emberek azt hiszik, hogy ő egy mutáns, vagy két feje van, de tévednek. Egy kedves gyerek, aki teljesen egészséges, ahogy eddig látjuk.”

Az atomkatasztrófa után 33 évvel a terület újra kezd benépesedni az állatokkal.

„Az emberek szerint Marijka a csernobili reneszánsz szimbóluma, egy isteni jel, amit úgy magyaráznak, hogy áldás itt élni, és az élet visszatér az elpusztult területre” – mondta a 66 éves anya.

Egy barátja szerint viszont Marijka számára fájdalmas ez az egyediség, mert stigmaként tekint rá.

Megtörténhet megint Csernobil?

(Fotó: east2west news)

Share.

About Author

Leave A Reply