A csehek hazatelepítenének

0

A cseh kormány 66 millió koronát (mintegy 750 millió forintot) különített el a világban élő csehek esetleges hazatelepítésére. A pénzt alapvetően az Ukrajnában élő volinyi csehek hazatelepítésének beindítására fogják felhasználni, de a világ bármely pontján élők is kaphatnak belőle.

A hazatelepítési programot decemberben fogadta el a cseh kormány, miután az Ukrajnában élő volinyi csehek egy csoportja az ottani háborús helyzet miatt azzal a kéréssel fordult a cseh kormányhoz, hogy támogassa visszatelepülésüket őseik hazájába.

A cseh állam „indokolt esetekben és egyéni elbírálás alapján” a hazatelepülő cseh származású személyeknek legfeljebb egy évig ingyenes szállást biztosítana, a 18 éven felüli személyek 50 ezer (565 ezer forint), a 18 éven aluliak pedig 20 ezer koronás (226 ezer forint) egyszeri támogatást kapnának.

A prágai kormány emellett segítséget nyújtana a hazatelepüléshez, a tartós lakhely, illetve munkahely megszerzéséhez – írja az MTI. A tervezet néhány más támogatással – például az érintettek egészségbiztosításának a fedezésével – is számol. A költségeket a belügyminisztérium biztosítaná.

A támogatás odaítéléséről a belügyminiszter fog dönteni, a kérelmező társadalmi és szociális helyzete alapján. Automatikus jogosultság nem lesz.

Share.

About Author

Leave A Reply