Csali autó és iskolai tehenek Kanadában

0

Pár hete már olvashattátok itt, a blogon Birdie és családja kezdeti kanadai tapasztalatait, pontosabban azt, miként terjesztik a fair play szellemét a gyerekek között az iskolában. Most két rövidebb, de szerintem nagyon érdekes írás következik tőle, az egyik főszereplői (a gyerekek mellett) a tehenek, a másik pedig egy kifejezetten érdekes kezdeményezés.

Tehén a suliban

Azaz, a 2 hetes tavaszi szünet után, hogyan rázzuk vissza a gyerekeket a suliba.  😀

A tartományi tejszövetség BC Dairy Association meghirdetett egy programot. Helyi farmerek egy tehénnel, valamikor bocival együtt, járják a tartomány iskoláit és bemutatót tartanak.

Kicsit nézelődtem a neten. Azt írták, azért, mert a szövetség szerint az urbanizáció miatt egyre kevesebben vannak tisztában azzal, hogy honnan származik az élelmiszerük, ebben az esetben ezek szerint a tej.

Az előadáson egy képen bemutatták a fajtákat. Egy vödörben, hogy mit eszik. Megfejték a tehenet a gyerekek előtt. Mindkettő gyerkőc ezt találta a legérdekesebbnek az egészből.

Beszéltek a tejtermékekről. A farmokról, ahol és ahogyan a teheneket tartják. Magáról a tejfeldolgozásról, pasztőrözésről 🙂 nem esett szó.

Ilyen mélységben nem érintették a témát. 45 percig tartott egy előadás 4-5 osztálynak. Utána jöttek a többiek.

A gyerekek azt mondják, hogy ha kék tehén fehér juharlevéllel látható a tejes dobozon, akkor az tuti kanadai tej. Ezentúl keresni fogom a kék tehenet.  😀  😀

A képeket a www.dairyclassroom.ca oldalról gyűjtöttem. Azokat tettem fel, amire azt mondták a gyerekek, pont így volt  🙂 Pont ilyen kocsival jöttek, pont ilyen táblát mutattak, pont így fejték a tehenet.  😀

Bait car avagy csali autó

Működik egy úgynevezett baitcar program Kanadában. (Én most találkoztam először ezzel a rendszerrel, képekkel az egyik parkolóban.)

Ez azt jelenti, hogy különböző típusú járműveket (motorokat, motoros szánokat, hajókat, bérautókat, quadokat, lakókocsikat, teherautókat) és számtalan csali tartozékot elhelyeznek a város különböző pontjain.

Ezeknek a járműveknek a rendőrség a tulajdonosa. Felszerelik mindenfajta rejtett hang és képrögzítő eszközzel, illetve nyomkövetővel. Amikor ellopják és elindulnak vele, azonnal követik.

Amint a rendőrök odaérnek a járműhöz, a motort távolból leállítják, így a lehető leggyorsabban el tudják kapni a tolvajokat.

Egy csapat (az IMPACT) fejleszti folyamatosan a baitcar rendszert. Cél, hogy minél trükkösebb csalikat eszeljenek ki a járműlopások csökkentésére. Kreatív munkakör lehet.  🙂

Akinek van ideje és érdekli ez a téma, itt talál több infót a rendszerről.

Van fent néhány videó, például egy egész gyűjtemény, hogy éles helyzetben, hogy reagálnak az emberek, amikor kiderül, hogy bait car-t loptak el.

A fotók erre a rendszerre hívják fel a figyelmet. Érdekes, hogy amellett, hogy nem cifrázzák túl, a Monopoly társasjátékra hajazó módon fogalmaznak a Go To Jail szöveggel.”

Fair play kanadai módra

Share.

About Author

Leave A Reply