Családdal Ausztriában

0

Ausztria egyike a leginkább kedvelt célországoknak, így biztosan sokakat érdekelnek az ott igénybe vehető juttatások, illetve a családosokat az, hogy mi vár a gyerekekre. Ezeket térképezi fel jó alaposan Péter írása.

„A társadalombiztosítás baleset-, beteg- és nyugdíjbiztosításból áll. A vállalkozások, cégek alkalmazottai a területi egészségbiztosítási pénztárnál (GKK) és a nyugdíjbiztosítónál (PV) vannak biztosítva.

A vasutasoknak, bányászoknak, parasztoknak, testületek tagjainak és a hivatalnokoknak külön-külön saját egészség- és nyugdíjbiztosítójuk van, de ez nagyon kevés magyart érint. A vállalkozókat és szabadfoglalkozásúkat (ügyvédek, orvosok, írók, stb.) az üzleti gazdaság társadalombiztosítási intézete (SVA) biztosítja.

A GKK 100%-ot térít az orvosi ellátások esetén. Az SVA alapesetben 80%-ot. Ha az SVA biztosítottja részt vesz a háziorvosánál egy fél éves programban (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás csökkentése), akkor utána 90%-ot térít.

A gyógyszerek után €5,40 receptdíjat (Rezeptgebühr) kell fizetni (mást nem) és ha az adott évben kifizetett Rezeptgebühr eléri az éves jövedelem 2%-át, akkor onnan kezdve a gyógyszerek ingyenesek. A biztosítónál lehet kérni a receptdíj megfizetése alóli felmentést. Itt figyelembe veszik a család egy főre jutó jövedelmét.

A kórházi tartózkodás alatt napidíjat kell fizetni. Ez nagyjából €12 per nap. Az egészségügyi segédeszközök után €30 költségtérítést kell fizetni. A receptdíj alóli felmentés mind a kórházi napidíj, mind a költségtérítés alól felmentést biztosít.

Nyugdíj

Az osztrák nyugdíjhoz legalább 15 év osztrák munkavállalás szükséges. Ha nincs meg ennyi, a magyar éveket is figyelembe veszik, de azok után a magyar szabályok szerint fizetik a nyugdíjat. Akinek így nem éri el a kapott összeg a nyugdíjminimumot, az kiegészítést (Härteausgleich) kap.

Ha valakinek hosszabb ideig nincs munkája és szeretne biztosítást, ill. nyugdíjidőt magának, az legjobb, ha vállal vagy kreál valami kismértékű foglalkoztatást (Geringfügige Beschäftigung) magának. Ez maximum havi 390 euró jövedelmet jelent.

Ilyen lehet, ha alapítunk egy egyesületet (Verein – ehhez Ausztriában csak 2 ember kell), ami megbíz minket, hogy kéthetente csináljunk Vereinskantine-t (büfé). Mivel ez pár keksz és egy kancsó tea is lehet, nincs elszámolási kötelezettség, viszont az egyesület bejelentheti, mint „Geringfügige Beschäftigung” és kifizeti a 8 euro balesetbiztosítást, mi meg a GKK-nál kérhetjük az önkéntes biztosítást havi 50 euróért. Természetesen ezt a 60 eurót az egyesületnek kell adományoznunk, hogy a mérleg kiegyensúlyozódjon.

Aki jól keres, az kiegészítő biztosítást is köthet egy magánbiztosítóval. Ezek olyan különszolgáltatásokat fizetnek, mint a kétágyas (Sonderklasse B) és egyágyas (Sonderklasse A) kórházi szoba, vagy a választott (nem szerződéses) szakorvos (Wahlarzt) díjkülönbözetének kifizetése.

Bejelentkezés

Bejelentkezni az önkormányzat (Gemeindeamt, Stadtamt, Bécsben Magistraat) ügyfélszolgálati irodájában (Bürgerservicestelle), a „Meldeamt”-nál lehet. Kell hozzá minden lakásban lakó személyi okmánya (útlevél, személyi) és a bérleti szerződés (vagy tulajdonlap, vagy befogadó nyilatkozat). Ezzel bekerülünk az osztrák népességnyilvántartásba (Zentrale Melderegister – ZMR)

Három hónap után be kell jelentkezni (Anmeldebescheinigung für EWR-Bürger) az idegenrendészeten, ami a járási kormányhivatalban (Bezirkshaupmannschaft – BH) található. Bécsben az új EWR-Zentrum-ban azonnal kiadják, ha minden szükséges dokumentum ott van.

Fontos ismerni a jogainkat, amit EU polgárként élvezünk. A maastrichti szerződés és az ez alapján az osztrák jogba ültetett letelepedési és tartózkodási törvény (NAG) alapján az EU és EGT tagállamok polgárainak csak BEJELENTÉSI kötelezettségük van. Magának az iratnak is az a neve, hogy „bejelentkezés-igazolás az EGT polgárainak”.

Tehát nem kérelmezzük a letelepedést, csak bejelentjük, hogy letelepedtünk. Ennek megfelelően szankciókhoz sincs joga a hatóságnak. Késedelem esetén sem bírságolhatnak. (Ebben a kérdésben jogerős végzés van a kezemben, így 100%-ig biztos vagyok a dologban.)

A NAG előír bizonyos feltételeket a letelepedéshez, de nem szankcionálhatják ezek hiányát. Az EU egyik alappillére a szabad mozgás, így a hatóság semmit nem tehet. Szívózhatnak, kérhetnek újabb és újabb dolgokat, de ha az ember ír egy kemény hangú levelet, amiben idézi a NAG megfelelő paragrafusait, akkor elhallgatnak és kiadják az igazolást a letelepedésről.

A problémát főleg az okozza, hogy más szabályok vonatkoznak az EU-n kívülről érkező letelepedőkre és a hivatalnokoknak zsigerből nem akaródzik a különbségtétel.

Öt év a választóvonal

Öt év után kérhetjük az állandó letelepedés igazolását (Daueraufenthalts-Bestätigung). Ez majdnem állampolgári jogokat ad. Pl. akár két évre is elhagyhatjuk Ausztriát anélkül, hogy megszerzett jogaink elvesznének.

Öt év tartózkodás a választóvonal. Innentől válik a letelepedett jogosult bizonyos szociális ellátásokra, amelyeket korábban nem vehet igénybe. Ilyen a szükségorientált alapbiztosítás (Bedarfsorientierte Mindestsicherung), ami a szociális segély szépített elnevezése.

Ezt akkor igényelheti valaki, ha tartósan munkanélküli, vagy munkaképtelen, nincs jövedelme és a vagyonát is felélte már. Ez felnőtt családtagonként kb. 640 euro, családi pótlék-jogosult gyerekenként 194 euró + 25% lakhatási kiegészítés, amiből levonják a Wohnbeihilfe-t.

Az EU és EGT tagállamok állampolgárai 6 év után kérhetik az állampolgárságot. Ennek feltételei tartományról tartományra változnak. Alapvetően, ha nincs valakinek német (osztrák, német v. svájci) 9. osztályos bizonyítványa, amiben pozitív jegy szerepel németből, akkor B1-es német nyelvvizsgát kell tennie egy erre jogosult intézménynél.

Emellett vizsgázni kell osztrák történelemből és társadalmi, valamint politikai ismeretekből (a 8. osztályos anyag alapján) is és számot kell adni a lakhelyül szolgáló tartomány történelméről is. Aki felveszi az osztrák állampolgárságot, az elveszti a magyart. (Ezt utóbb titokban újra kérheti. 😉

Kiskorú gyermekei automatikusan megkapják a szülővel az állampolgárságot. Nekik vizsgázniuk sem kell és a magyart sem veszítik el, kettős állampolgárok lehetnek.

Fontos tudni, hogy Ausztriában van sorkötelezettség. Bizonyos kor alatt a férfiak felvett állampolgársággal is csak akkor mentesülnek a sorkatonai- vagy polgári szolgálat alól, ha igazolni tudják, hogy korábbi hazájukban már letöltötték. Ez a fiatalabbaknak lehet kellemetlen hír, mivel már vagy tíz éve nincs otthon sorkatonai szolgálat.

A családi pótlék

A családi pótlékot (Familienbeihilfe) az adóhatóságnál (Finanzamt) intézik, de csak a szociális minisztérium megbízásából. Sok helyen ennek megfelelően karót-nyelt az ügyintézés és az ellenőrzés is.

Alapesetben az anya a jogosult, de ha az apa dolgozik Ausztriában, az anya meg Magyarországon él és megspórolnák a kavarodást a különbözettel, akkor az anya lemondhat otthon a Magyar Államkincstárnál a családi pótlékról az apa javára és miután hónapok múlva az erről szóló „Exxx” nyomtatványt az osztrákok kérésére megküldik, az apa visszamenőlegesen is megkapja az osztrák családi pótlékot.

Ehhez jár még a gyermekek után járó adókedvezmény (Kinderabsatzbetrag), amit ha nincs miből levonni, kifizetik a családi pótlékkal együtt. Ha az igénylő az egyedüli kereső a családban, akkor jogosult egyedüli-kereső kedvezményre (Alleinverdiener-Absatzbetrag) ill. ha egyedül neveli a gyermeke(ke)t, akkor „Alleinerzieher-Absatzbetrag”-ra. Ezeket is mind kifizetik, ha nincs miből levonni. A fogyatékos gyerekek után megemelt családi-pótlék jár.

Egészen 2009-ig 14 hónapnyi családi-pótlékot adtak, amit 2011-ben 13 hónapra csökkentettek. Végül tavaly ezt is elvették és most iskolakezdési támogatást adnak helyette, ami kb. 100 euró.

Ha az egyik szülő Magyarországon marad, akkor készüljenek fel, hogy az igénylőt folyamatosan szívatni fogja az hatóság. Főleg, ha valamelyik gyermek elvégzi a kötelező 9. osztályt. Onnantól akár negyedévenként is ellenőrzik a jogosultságot, amihez iskolalátogatási igazolásokat (Schulbesuchsbestätigung), bizonyítványokat (Semesterzeugnis), háztartásigazolásokat (Haushaltsbestätigung)  és államkincstári igazolásokat kell majd folyton leadni.

Az első kettőt értelemszerűen az iskola, a háztartásban lakókról a Meldeamt ad ki igazolást. A kincstár azt a bizonyos „E” nyomtatványt bocsátja ki, amin igazolja, hogy az anya időközben nem kérte meg újra a csp-t, hogy a család duplán húzza be azt.

Orvosválasztás

Költözés után érdemes háziorvost választani. Az önkormányzat ügyfélszolgálatán szinte mindig van orvoslista, de a sárga oldalakban és online pl. a docfinder.at-n is meg lehet találni a településen rendelő orvosokat. A tapasztaltabb háziorvosoknak többnyire sok betegük van, és ha nem lehet időpontot foglalni náluk, akkor rengeteget kell várni.

Nem minden orvosnak van szerződése az összes biztosítóval és van, amelyiknek semelyikkel sincs. Ezek többnyire a kórházak főorvosainak, vagy specialistáknak a magánrendelése. Az ilyen orvos számláját nekünk kell kifizetni, majd a számlából a biztosítónk a tarifatáblázata szerinti honorárium 80%-át téríti meg nekünk. Ez néha csak töredéke a számlának. Ha ilyen orvoshoz akarunk járni és jövedelmünkből telik rá, akkor érdemes extra magánbiztosítást kötni.

A háziorvos kiválasztásánál érdemes többet kipróbálni a közelünkben, amíg megtaláljuk a legszimpatikusabbat. Figyeljünk rá, hogy legyen szerződése a biztosítónkkal és kérdezzünk rá, hogy bevállalja-e a családunkat háziorvosként. Ha nagyon sok (főleg idős) betege van, akkor nem biztos, hogy vállalni fog.

Mi egy ideig „turistaként” jártunk a legszimpibb doktornénihez, és csak amikor már névről ismert minket, akkor kértük meg. Közben többször hallottam, hogy telefonon másokat elutasított.

Szakorvosokkal kapcsolatban is a fentiek szerint érdemes eljárni. A kórházak szakambulanciái is jók. Oda többnyire könnyebb időpontot kérni. A háziorvos legtöbbször ajánl konkrét orvost, amikor a beutalót írja.

Gyermekvállalás

A terhességet nőgyógyász (Frauenarzt) és szülésznő (Hebamme) is gondozhatja. A terheskönyvet (Mutter-Kind Pass) is ők állítják ki és küldenek el a szükséges vizsgálatokra. A szülésznők csak egy részének van szerződése, de a kórházakban is van Hebamme-rendelés. Lehet otthon is szülni. Ezt az adott szülésznővel kell megbeszélni.

A terhesség utolsó két hónapja és a szülés utáni első két hónap úgy nevezett védett időszak (Schutzfrist), amikor az alkalmazottakat nem lehet munkára kényszeríteni. Ez alatt az idő alatt a bérük helyett hetipénzt (Wochengeld) kapnak a területi GKK-tól.

Ha a munkája veszélyezteti az anya vagy a gyermek egészségét, vagy a terhesség miatt orvosilag igazoltan nem tud dolgozni, akkor ez az időszak kiterjeszthető az orvos által meghatározott időponttól. A Wochengeld a munkanélkülieknek is jár.

Szülés utáni két hónap utántól jár a Gyes, amit itt Kinderbetreuungsgeld-nek hívnak. Itt több variációból lehet választani. Rövidebb idő – több pénz vagy hosszabb idő – kevesebb pénz havonta.

A szülők alapból választhatnak, hogy melyikük marad otthon a gyerekkel, de ha az anya marad, az apának akkor is jár egy év fizetett „Karenz”, hogy ő is részese lehessen a gyermek korai fejlődésének.

Fizethetnek, ha a gyerek nem jár oviba

Az óvoda nem kötelező, sőt fizetnek, ha valaki nem veszi igénybe az egyébként ingyenes szolgáltatást. Nem német anyanyelvű gyerekek esetén viszont az ifjúságvédelem (Jugendamt) kötelezheti a szülőt, hogy napi 4 órára oviba vigye a gyereket, hogy az iskolakezdésre kialakuljanak a nyelvi kompetenciák.

Az ő látókörükbe legkönnyebben úgy lehet bekerülni, ha a nagyobbik gyerek már jár valamilyen intézménybe, mert onnét azonnal jelentenek a Jugendamt felé. Innentől az egész családra figyelnek és beavatkoznak, ha valamit problémának gondolnak. Néha kicsit túlbuzgók, de még mindig sokkal jobbak, mint a magyar gyámhatóság.

Az ovik többnyire tele vannak és várólistájuk van. Érdemes akár már másfél évesen feliratkozni, hogy mire a gyerek 3 éves lesz, a várólista élén legyen. Ha tudjuk előre, hogy költözni fogunk, akkor az új településen idejekorán érdemes bejelentkezni az oviban.

Az iskola

Az iskola első 4 éve elemi iskola (Volksschule – VS). Ez szinte minden településen van. A 4. osztályban kitűnő tanulók lehetőséget kapnak, hogy a gimnázum (AHS) alsó tagozatára iratkozzanak be. A többiek választhatnak a hagyományos általános iskola (Hauptschule – HS) és a kisérleti „Neue Mittelschule” (NMS) között. A 2015/16-os tanévtől a HS teljesen megszűnik és a NMS lesz általános.

A HS nagyon praktikus oktatási forma, ami jól illeszkedett a VS-HS-Polytechnikum-Szakképzés rendszerbe, mely rendszer véleményem szerint az osztrák gazdasági siker egyik alappillére. A HS megfelelő volt, hogy az intellektuálisan szerényebb képességű gyerekeket is megfelelően felkészítse a szakképzésre, miközben nem terhelte őket felesleges lexikális tanulnivalóval.

Az osztrák társadalomban az a nagyszerű, hogy miközben tisztelik az értelmiséget, aközben értékesnek tartanak mindenki mást is és nem bánnak senkivel lekezelően.

A NMS leginkább azért született, hogy a lisszaboni stratégia és a bolognai folyamatnak megfelelően a más EU-tagállamokban működő általános 5-8. évfolyammal összevethető végzettséget adjanak.

Míg az AHS a humán alapképzésre koncentrál, az NMS a reál alapokra. Az NMS emellett felhasználja a legújabb oktatási technikákat és főképp a tanulási képesség fejlesztésére koncentrál, valamint az AHS-ben és NMS-ben is tanított tárgyak azonos színvonalú oktatására – az AHS teljesítménykényszere nélkül.

A német nyelvet nem beszélő iskoláskorú gyerekek az első évben különleges státuszt „Außerordentliche Schüler” (AoSch) élveznek. Ez alatt az idő alatt csak azokból a tantárgyakból osztályozzák őket, amelyekben pozitív eredményt tudtak elérni.

A többi tárgyból a bizonyítványban osztályzat helyett csak „részt vett” (Teilgenommen) szerepel, ami nem akadályozza a következő évfolyamba lépést. Szükség esetén az iskolaigazgató még egy évre kiterjesztheti státuszt. Emellett az ilyen gyerekek jogosultak német különórákra is, amikre napközben, adott tanórák helyett kerül sor.

A 10. évfolyamtól kérvényezhető tanulótámogatás (Schülerbeihilfe). Ezt az adott tanév dec. 31-ig kell beadni. Ha késedelmesen adjuk be, akkor időarányosan csökken a támogatás. Mint a legtöbb szociális támogatásnál, ennél is van családi jövedelemplafon, ami fölött nem adják.

Ha gyerek kollégiumban alszik hét közben, akkor kérhető kollégiumtámogatás (Heimbeihilfe) is. Ezt a Schülerbeihilfe-vel együtt kell beadni. Ha messze van az iskola, akkor a gyerek kaphat támogatást az iskolába utazáshoz is.

Az otthon lakó kicsiket többnyire viszik és hozzák. Ezt gyakran taxivállalatok végzik. A nagyobbak tömegközlekedéssel járnak iskolába. Ehhez 20 euró körüli összegért lehet az otthon és az iskola között egész éves bérletet kapni. Újabban több tartományban lehet ehelyett egész évre 60 euró körüli összegért az egész tartományban az összes tömegközlekedési eszközre érvényes tanulóbérletet vásárolni.

Az alacsony jövedelműek kettő vagy több iskolás gyerekkel kérhetnek még támogatást a többnapos osztálykirándulásokra is (Schulveranstaltungshilfe). Ilyen pl. a síhét (Skiwoche), amelyekhez a bérletet többnyire amúgy is a tartományok biztosítják.

Az oktatás, az iskolaformák és a kapcsolódó támogatások amúgy egy külön posztot is megérnének.”

Ha az ausztriai ügyintézés további részletei is érdekelnek sok linkkel és hasznos tudnivalóval, ide kattintva olvashatsz róluk!

Share.

About Author

Leave A Reply