Csak semmi áttörés

0

Véget ért a Brexit-tárgyalások ötödik fordulója és változott valami, tesszük fel a kérdést. Hát nem változott semmi, válaszoljuk is meg gyorsan. A két fél továbbra is elbeszél egymás mellett. Szép, nem?

Azt ugyan az Európai Bizottság főtárgyalója is elismerte, hogy bizonyos pontokban történt némi előrelépés az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalásokon, ám Michel Barnier szerint a valódi áttörés még várat magára.

A francia politikus „konstruktívnak” nevezte az e heti egyeztetéseket, de kiemelte, ezúttal sem sikerült kimozdítani a holtpontról a tárgyalásokat. Zsákutcába jutottak például az egyeztetések az Egyesült Királyság EU-val szemben fennmaradó pénzügyi kötelezettségeiről, a brit delegáció ugyanis ezúttal is arról számolt be, hogy egyelőre nem tudják konkretizálni a javaslataikat, ezen a héten így erről a kérdésről nem is tárgyaltak.

Mutass fityiszt a Brexitnek! Válogass nagy-britanniai álláslehetőségek közül!

„Így nem tudom azt javasolni az Európai Tanácsnak, hogy nyissák meg a tárgyalásokat a jövőbeli kapcsolatokról” – fogalmazott Michel Barnier. Újságírói kérdésre válaszolva a főtárgyaló elmondta: az EU készen áll minden eshetőségre, de a rendezetlen kiválás rendkívül káros lenne mindkét fél számára.

A közös sajtótájékoztatón David Davis brit Brexit-ügyi miniszter a jövőbeli viszonyról szóló egyeztetések megkezdését sürgette. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a bennmaradó tagállamok vezetői jövő héten el fogják ismerni az eddigi előrelépést, és lehetővé teszik a továbblépést a kereskedelmi kérdésekre.

Az Európai Bizottság legkésőbb 2018 novemberére szerette volna lezárni a tárgyalásokat, hogy 2019 márciusáig legyen elég idő az egyezmény tagországi és európai parlamenti ratifikálására.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

Share.

About Author

Leave A Reply