Churchill kedvenc kémnője

0

Christine Granville a II. világháború egyik leghíresebb brit, egyúttal az Egyesült Királyság leghosszabb ideig szolgáló női kéme volt. Nem mellesleg ő inspirálta az első Bond-regény női főszereplője, Vesper Lynd alakját.

Aki járt már Londonban, annak nyilván feltűntek a brit főváros épületein lépten-nyomon fellelhető kék táblák, melyek általában egy-egy híres, történelmi személynek állítanak emléket.

Most Christine Granville, az Egyesült Királyság leghosszabb ideig szolgáló női kémje kapott ilyen emléktáblát, ennek kapcsán érdemes kicsit megismerkedni történetével, már csak azért is, mert Winston Churchill kedvenc kémnője adta az ötletet az első James Bond-regény főhőse, Vesper Lynd megformálásához.

A későbbi kém Krystyna Skarbek néven született 1908-ban Varsóban, a brit elhárításhoz Lengyelország náci megszállása után csatlakozott. Gyorsan hasznossá tette magát, elsősorban azzal, hogy hírszerzési jelentéseket csempészett ki a lengyel fővárosból.

Emellett sikerrel bűvölt el (és vesztegetett meg) Gestapo-ügynököket, hogy a háború vége felé engedjenek szabadon francia ellenállókat. Nem csoda, hogy gyorsan ráragadt a „Churchill kedvenc kéme” becenév.

A titkos Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egysége (Special Operations Executive) tagjaként tehát rendkívül fontos szerepe volt a II. világháború során, amit egyebek mellett a brit György-kereszttel, OBE-vel (a Brit Birodalom Rendje) és a francia Croix de Guerre-rel (hadikereszttel) ismertek el.

A háború után egészen meglepő fordulat következett Christine Granville életében, a dicsőség gyorsan elenyészett, volt pincérnő, telefonos, és hajókon kabinsteward.

Élete korán véget ért, 1952 júniusában az Earls Courtnál egy volt kollégája agyonszúrta. A Kensal Green-i temetőben helyezték örök nyugalomra.

Nem a tábla az első londoni hely, ahol Christine Granville-re emlékeznek, személyes tárgyai egy része a kensingtoni Lengyel Intézetben van kiállítva és egy bronz emlékművet is találhatunk a Lengyel Szív Klubban.

Ennél talán még többen emlékeznek majd az alakjára arról, hogy Ian Fleming róla mintázta a Casino Royale női főszereplője, Vesper Lynd alakját, akit egyébként a 2007-es filmben Eva Green formált meg.

Kiborította az embereket a börtönbár

Share.

About Author

Leave A Reply